Gemeente Arnhem

Politieke Barometer 2005
Politieke betrokkenheid en interesse toegenomen

Een ruime meerderheid van de Arnhemmers voelt zich betrokken bij de gemeente Arnhem als woonplaats. De helft van de ondervraagden is geïnteresseerd in onderwerpen die te maken hebben met de gemeentelijke politiek. De ontwikkelingen rond Gelredome, Arnhem Centraal en het Rijnboogproject trekken veel belangstelling. Politieke interesse van burgers blijkt ook uit het lezen van de gemeenterubrieken: Wat vindt de gemeenteraad van en B&W aan het woord in de Arnhemse Koerier.

Ten opzichte van 2002 is de politieke betrokkenheid en de interesse in de lokale politiek sterk toegenomen. Dit is een van de belangrijkste conclusies van de tweede politieke barometer. Deze toename kan verklaard worden door ontwikkelingen zoals dualisering en de impact van een aantal grootschalige projecten in Arnhem maar ook door nationale en internationale gebeurtenissen (zoals de economische recessie en de aanval in New York op 9-11-2001.)

Waardering voor raad en college toegenomen
Zowel de waardering voor gemeenteraadsleden als voor collegeleden is ten opzichte van 2002 toegenomen. De burgemeester krijgt dit keer een 6,7 tegenover een 6,5 in 2002. Het college en raad zijn gestegen van 5,9 in 2002 naar 6,1 in 2005.

Verschuiving prioriteiten
Er is een verschuiving te zien in welke zaken het gemeentebestuur volgens de Arnhemse burger met voorrang moet aanpakken. Hoewel de verkeerssituatie traditioneel belangrijk blijft, staan in 2005 criminaliteit en onderhoud van groen/wegen/panden wat minder hoog op de agenda. Arnhemmers vragen meer aandacht voor de aantrekkelijkheid en promotie van de stad en gemeentelijk beleid en bestuur Andere conclusies uit de Politieke Barometer 2005
* In vergelijking met Apeldoorn is de betrokkenheid en interesse van de Arnhemmers hoog.

* Politieke betrokkenheid en interesse hangen samen met leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en inkomen: over het algemeen neemt de betrokkenheid en interesse toe naar mate men ouder is, man, hoger opgeleid en met een hoger inkomensniveau.

* Hoewel interesse en betrokkenheid t.o.v. 2002 is toegenomen heeft zich dat niet vertaald in een grotere participatie (deelname) aan de politiek

* Er is net al 3 jaar geleden maar een klein deel van de Arnhemmers dat werkelijk actief is in haar contacten met burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden e.d. en inzet bij gemeentelijke kwesties

* Iets meer, een kwart van de Arnhemmers, is actief geweest bij gemeentelijke kwesties

* Het fenomeen burgerbezoek is bij één op de drie Arnhemmers bekend en de helft van de Arnhemmers zegt hiervan in de toekomst zeker of misschien gebruik te willen maken

* Ook zegt driekwart van de Arnhemmers dat zij een stadsgesprek over een actueel thema als een goed middel zien om het debat tussen burgers en politici aan te gaan.

Onderzoeksmethode
In de maand oktober zijn 700 Arnhemmers telefonisch bevraagd over hun betrokkenheid bij de Arnhemse politiek en over hun mening van het gemeentebestuur (raad en college). Tevens is de geënquêteerden gevraagd aan welke belangrijke kwesties de gemeente extra aandacht zou moeten besteden. De 700 geënquêteerden zijn willekeurig geselecteerd uit een groep van 1700 Arnhemmers die via een brief gevraagd zijn hun medewerking aan dit onderzoek te verlenen. De politieke barometer is drie jaar geleden voor de eerste keer gehouden. De onderzoeksresultaten levert input voor de evaluatie van de eerste periode van het dualisme. Tevens kunnen de resultaten na de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart bij de onderhandelingen betrokken worden.