FNV

SER verwerpt wetsvoorstel concurrentiebeding

Het nieuwe wetsvoorstel over het concurrentiebeding kan maar het beste de prullenbak in. Dat vindt niet alleen de FNV maar ook de rest van de Sociaal-Economische Raad (SER), aldus FNV e-Magazine.

Een concurrentiebeding beperkt werknemers in hun vrijheid om na het einde van hun arbeidsovereenkomst bij een andere werkgever hetzelfde werk te gaan doen. De FNV zou dit soort regels het liefst helemaal afschaffen.

Prullenbak

Het wetsvoorstel dat er nu ligt blinkt uit in onduidelijkheid en geeft niet de beloofde rechtszekerheid. De SER heeft de wet in een conceptadvies dan ook naar de prullenbak verwezen.

"Dat die nieuwe wet geen verbetering is, daarover waren alle SER-leden het snel eens", zegt Van Steenbergen, "Maar over een nieuwe wet verschillen de meningen."

De werkgevers willen het concurrentiebeding uitbreiden, de FNV wil er het liefst helemaal van af.

"Op zijn minst willen we dat het voorstel van een adviescommissie van arbeidsrechtdeskundigen uit 1997 wordt overgenomen. Daarin staat onder meer dat werknemers met een tijdelijk contract niet met een concurrentiebeding te maken krijgen, dat er altijd een vergoeding tegenover staat en dat het nooit langer geldt dan een jaar."
* Lees het complete FNV e-Magazine van 1 maart 2006


1 maart 2006