FNV KIEM

Betere kinderopvang mag niet worden uitgesteld
Als het aan de Onderwijsraad ligt, wordt de wettelijke verplichting voor basisscholen om in 2007 voor- en naschoolse opvang te bieden, vier jaar uitgesteld. Als reden wordt aangevoerd dat scholen nog minstens vier jaar nodig hebben om genoeg gekwalificeerd personeel te vinden en voldoende ruimte.

Schandalig, vindt FNV-beleidsmedewerker Linda Rigters. We delen de zorg van de Onderwijsraad, maar zo komt er geen schot in. Wij denken dat met een flinke financiële injectie de gesignaleerde problemen op te lossen zijn. Als in 2007 scholen nog niet voldoende zijn ingericht op voor- en naschoolse opvang met mogelijkheden voor sport en spel, moeten hiervoor faciliteiten in de buurt van de school ingeschakeld worden.

Ook met de opvang van kinderen van 0 tot 4 jaar is het nog steeds slecht gesteld.
Uit een dinsdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat veel vrouwen hun kinderen niet aan anderen willen toevertrouwen. Met als gevolg dat veel vrouwen niet, of parttime werken. Volgens Rigters voegt de huidige kinderopvang te weinig toe aan de opvoeding. Dan is het logisch dat veel vrouwen er voor kiezen zelf voor hun kinderen te zorgen. Maar goede opvang is belangrijk voor een kind. Een kind moet het leuk vinden bij de opvang en er iets leren. In de ons omringende landen is dat veel beter geregeld. Ouders laten hun kind met een gerust hart achter. Dat dat werkt zie je in Zweden waar 80 procent van de vrouwen een fulltime baan heeft.

---