Gemeente Geldrop-Mierlo


actualisering bestemmingsplannen stedelijk gebied gemeente

In de gemeente zullen alle bestemmingsplannen in het stedelijk gebied worden geactualiseerd. In samenwerking met een stedenbouwkundig bureau is hiervoor een plan van aanpak gemaakt. In dit artikel leggen we u uit wat de actualisering van de bestemmingsplannen precies inhoudt.

Voor het noorden van Geldrop geldt een groot aantal bestemmingsplannen. Doordat er zo veel plannen zijn, is er weinig overzicht. Bovendien staan er veel verouderde regels in de bestemmingsplannen, waardoor er verschillen kunnen onstaan bij het toetsen van bouwplannen. Zo kan het voorkomen dat er in de ene wijk bijvoorbeeld meer vierkante meters mogen worden aangebouwd dan in de andere wijk. De gemeente wil nu dat de regels hiervoor voortaan overal hetzelfde zijn.

Daarom zal het stedelijk gebied van de gemeente worden opgedeeld in vijf bestemmingsplannen. Vier voor het stedelijk gebied van Geldrop en één voor Mierlo. De bestemmingsplannen geven de bestaande situatie weer en overal zullen dan dezelfde regels worden gebruikt. Alle burgers kunnen dezelfde rechten aan het bestemmingsplan ontlenen, onafhankelijk in welk gebied ze wonen.

ACTUALISERINGTRAJECT
Het is de bedoeling dat het hele stedelijke gebied in 2007 is geactualiseerd en is opgedeeld in de genoemde vijf bestemmingsplannen. Hiervoor moet de bestaande situatie eerst geïnventariseerd worden en worden vastgelegd in een bestemmingsplan. Als dit is gebeurd, wordt een zogenaamd `voorontwerpbestemmingsplan' opgesteld, dat een procedure moet doorlopen die is vastgelegd in de wet. U kunt daarbij inspreken en uw zienswijze kenbaar maken. Uiteindelijk moet de gemeenteraad het definitieve bestemmingsplan vaststellen en moeten Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het plan goedkeuren.

OPZET BESTEMMINGSPLAN
Het bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, voorschriften en een plankaart. In de toelichting wordt aangegeven hoe tot het bestemmingsplan is gekomen. Hierin staan onder meer regels waarmee rekening moet worden gehouden in het bestemmingsplan. Op de plankaart staan de bestemmingen van de diverse gebieden, die in de voorschriften worden uitgewerkt. Daarbij wordt aangegeven hoe gronden gebruikt mogen worden en wat er gebouwd mag worden.

In de geldende bestemmingsplannen is nu nog per perceel opgenomen wat hiervoor de bestemming is. Als de bestemmingsplannen zijn geactualiseerd, zullen per gebied bestemmingen worden vastgelegd, bijvoorbeeld per woongebied in plaats van per perceel.

WOONGEBIEDEN NOORD GELDROP Voor dit plangebied is een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld dat nu in procedure wordt gebracht. Dat wil zeggen dat u hierop kunt reageren. Dit is het derde bestemmingsplan van de hierboven genoemde vijf bestemmingsplannen. Het plangebied bestaat uit twee delen, aan weerszijde van de Kleine Dommel. Het westelijk deel wordt begrensd door de Eindhovensweg, de Nieuwendijk, het bestemmingsplan Buitengebied en de gemeentegrens. Het oostelijk deel wordt begrensd door de Mierloseweg, het bestemmingsplan Buitengebied en de gemeentegrens.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de toelichting, de voorschriften en plankaart van het voorontwerpbestemmingsplan.

TERINZAGELEGGING
Het voorontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 1 maart 2006 vier weken ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, Hofstraat 4 in Geldrop (openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur). Wilt u de stukken buiten deze openingstijden inzien, dan kunt u een afspraak maken met de Stefan van Bogget van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon (040) 289 37 60. Ook voor een persoonlijke afspraak kunt u hem bellen.

Binnen de termijn van de terinzagelegging kunt u schriftelijke inspraakreacties kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Als u uw inspraakreactie mondeling kenbaar wilt maken, kunt u een afspraak maken met Stefan van Bogget. OneStat.com Web Analytics