Gemeente Rotterdam

Nr.69
28 februari 2006

Meer acties tegen homo-intolerantie

Op dinsdag 28 februari hebben Radar, het COC Rotterdam en Rotterdam Verkeert aan wethouder Marianne van den Anker een onderzoek gepresenteerd over homo intolerantie. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam. Uit het onderzoek blijkt dat de maatschappelijke acceptatie van homo's, lesbo's en biseksuelen (holebi's) nog te wensen overlaat. Meer dan een kwart van de ondervraagden is in het afgelopen jaar gediscrimineerd op het werk, in de woonomgeving, op scholen, bij het uitgaan of op andere openbare plekken.

Over de oorzaken van de afnemende tolerantie lopen de meningen uiteen. Sommige ondervraagden vinden mensen in het algemeen minder tolerant geworden, anderen signaleren dit met name onder jongeren en migrantengroepen. Bijna de helft van de ondervraagde holebi's zich de laatste jaren onveiliger is gaan voelen.

Onderhoud
Wethouder Van de Anker concludeerde dat maatschappelijke acceptatie nog steeds een probleem is. Rotterdam Verkeert en Radar zijn van mening dat de vanzelfsprekendheid om voor je geaardheid uit te komen, verder afneemt. "Tolerantie vraagt om onderhoud", zegt Bram Anker, voorzitter van het COC, "en het vergt ook iets van Holebi's zelf." Om die reden hebben de gemeente Rotterdam, het COC, Radar en Rotterdam Verkeert de handen ineengeslagen en werken zij aan een actieprogramma.

Wensen en Actiepunten
Eén onderdeel daarvan is al uitgewerkt, na gesprekken hierover vorige maand met schoolbesturen: het tegengaan van homo intolerantie op scholen. Afgesproken is o.a. dat zij in hun schoolprogramma expliciet aandacht gaan geven aan homoseksualiteit en dat elke school op directieniveau iemand aanwijst die hiervoor verantwoordelijk is. De gemeente ontwikkelt ter versterking een actieplan voor de scholen.

Daarnaast zal wethouder Van den Anker de deelgemeenten dringend verzoeken om bij de inkoop van opbouwwerk en welzijnswerk het thema homoseksualiteit een prominente plaats te geven. Het doel daarvan moet volgens haar zijn dat homo intolerantie afneemt èn dat (allochtone) homoseksuelen zich vrijer gaan voelen om voor hun geaardheid uit te komen. Radar wil graag dat de veiligheid van homo's structureel wordt gemonitord. Bijvoorbeeld in de veiligheidsindex of in de omnibus enquête van de gemeente. Alle partijen benadrukken verder het belang van het doen van aangifte bij de politie. Wethouder Van den Anker vraagt de politie een convenant af te sluiten waarin wordt beloofd aandacht te houden voor het onderwerp.

Stageplaatsen
Het COC werkt bovendien een plan uit om homo tolerantie te combineren met stageplaatsen. "In deze stad wonen 36 duizend holebi's", aldus COC voorzitter Anker, "als iedere holebi met een baan één stageplaats regelt, dan hebben de homo's de problemen met stageplekken voor de jongeren opgelost en zien al die stagiaires dat werken met een homo of lesbo niks bijzonders is"

noot voor de redactie/