Gemeente Geldrop-Mierlo


dpi en st. anna zorggroep: genomineerd voor de duurzaamheidsprijs 2005

Op 9 februari is de Duurzaamheidsprijs 2005 uitgereikt. Winnaars waren de Speel-o-theek Geldrop, Plusmarkt Hans van Aerle in Mierlo en de heer S.A.J. van Leijsen. Vorige week is aandacht besteed aan de overige genomineerden in de categorie `Verenigingen en Stichtingen'. Deze week worden de genomineerden in de categorie `Bedrijven' in het zonnetje gezet. De firma DPI en de St. Anna Zorggroep vielen namelijk net buiten de prijzen.

DPI
De firma DPI, aan de Spaarpot in Geldrop, is voorloper op het gebied van spuitgiet-technieken. In overleg met de klant worden kunststof onderdelen geproduceerd voor veel verschillende producten, zoals autostoeltjes, pedaalemmers of scanners. Naast spuitgieten houdt het bedrijf zich bezig met de nabewerking, labeling of oppervlaktebehandeling van producten.

Bij DPI staat de zorg voor het milieu hoog in het vaandel. DPI is ISO 14001 gecertificeerd, wat betekent dat er een milieumanagementsysteem is opgezet. Op die manier wordt gegarandeerd dat in het productieproces voortdurend aandacht wordt besteed aan milieu. Ook wordt er steeds gezocht naar verbeteringen. In het ontwerpproces streeft DPI naar minimaal materiaalverbruik. In de productie wordt verspilling van materiaal tegengegaan. Het aanpassen van de machines heeft een besparing opgeleverd van 9 ton kunststof afval en een energiebesparing van ongeveer 28.500 kWh. Alle afvoer van stoffen wordt uitgevoerd door gecertificeerde en gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven. Voor de verpakking van producten (circa 70%) wordt gebruik gemaakt van retour emballage, die DPI weer terugneemt. Op deze manier komt er veel minder afval vrij. Er wordt steeds gezocht naar nieuwe mogelijkheden om de processen nog duurzamer te maken.

ST. ANNA ZORGGROEP
Het St. Annaziekenhuis wordt binnenkort grondig gerenoveerd. De renovatie- en nieuwbouwplannen werden gezien als aanleiding om de huidige energie-installatie nog eens onder de loep te nemen. Op de plaats van de voormalige bezoekersparkeerplaats van het ziekenhuis komen twee nieuwe gebouwen, het ene is een directe uitbreiding van het ziekenhuis met poliklinische functies en een laboratorium, het anderen is een centrum voor geestelijke gezondheidszorg.

In het begin van de jaren zeventig, toen het St. Anna ziekenhuis werd gebouwd, werd een voor die tijd vooruitstrevende energievoorziening geplaatst. Voor de renovatie van het gebouw is ervoor gekozen om te zoeken naar een zo modern mogelijke installatie. Het comfort van de patiënt staat hierbij centraal, maar daarnaast is gezocht naar een mogelijkheid om het energieverbruik drastisch te verlagen. Er is voor gekozen om de huidige installatie te vervangen door een voorziening met koude warmte opslag (kwo), in combinatie met warmtepompen en hoogrendement `pieklast'-ketels. Koude warmte opslag wordt ook wel `seizoensopslag van energie' genoemd: in de winter wordt kou in de bodem opgeslagen en warmte gebruikt als voorverwarming voor het CV-systeem; in de zomer wordt warmte opgeslagen en kou gebruikt voor koeling. De aanleg van de voorzieningen moet plaatsvinden terwijl alle voorzieningen in werking blijven. Het ziekenhuis heeft wel de beschikking over een diesel-noodstroomaggregaat, om eventueel de noodstroomfunctie van de warmtekrachtinstallatie over te nemen, maar verwacht wordt dat dit niet nodig zal zijn.

MEER INFORMATIE
Voor meer informatie over de bedrijven kunt u contact opnemen met Barbara Marcus van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon (040) 289 37 82.
OneStat.com Web Analytics