Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1A Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
UB/S/06/10059

Onderwerp Datum
IWI rapport "Doelbinding en beveiliging in 1 maart 2006
de keten van werk en inkomen"

Bijgaand bied ik u het rapport "Doelbinding en beveiliging in de keten van werk en inkomen" van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) aan.

De inspectie heeft, over de periode 2004-2005, onderzoek gedaan naar de beveiliging van Suwinet-Inkijk. Doel van het onderzoek was vast te stellen in hoeverre de beveiliging van Suwinet-Inkijk waarborgen biedt voor de privacy van de burger, gericht op de aspecten doelbinding en beveiliging (zijn de gegevens in de keten dusdanig beveiligd dat zij niet voor andere doeleinden dan de kerntaken binnen de keten kunnen worden gebruikt).

Het onderzoek heeft zich vanuit burgerperspectief gericht op de huidige gebruikers van Suwinet-Inkijk, zijnde CWI, UWV en gemeenten. De inspectie heeft daartoe zo veel mogelijk gebruik gemaakt van verantwoordingen van uitvoeringsorganisaties en gemeenten, resultaten van eigen onderzoek van de uitvoeringsorganisaties, de klachtenregistratie en andere beschikbare informatie.

De inspectie constateert dat de uitvoeringsorganisaties in de afgelopen jaren waarneembare vorderingen hebben gemaakt bij het nemen van de maatregelen die noodzakelijk zijn voor de doelbinding en beveiliging. Daarnaast wordt geconstateerd dat er gedurende de periode 2004-2005 geen relevante klachten over misbruik of oneigenlijk gebruik van burgergegevens zich hebben voorgedaan.

De inventarisatie van de inspectie wijst echter ook uit dat veel gemeenten de beveiliging van Suwinet niet aantoonbaar in overeenstemming met de wettelijke eisen hebben ingericht. Wel wordt geconstateerd dat de aandacht voor beveiliging van Suwinet in het gemeentelijk domein toeneemt.

In 2004 heeft Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen (BKWI), samen met het Coördinatiepunt ICT-gemeenten (CP-ICT), een informatiemap (de zogenaamde `sprekende kluis') samengesteld waarmee gemeenten worden ondersteund bij het opstellen van een informatiebeveiligingsplan. In 2005 hebben BKWI en CP-ICT een website gepubliceerd, met aanvullende informatie en voorbeelden van beveiligingsplannen.

2

De inspectie geeft aan dat gedurende de looptijd van het onderzoek de
uitvoeringsorganisaties nog bezig waren om de werking van hun beveiligingsmaatregelen aantoonbaar te maken. Uit de verantwoording over 2005 zal blijken in hoeverre ze daarin zijn geslaagd. In mei 2006 zal ik u in het kader van de jaarverslagen 2005 informeren over de uitkomsten van de EDP-audits van CWI, UWV, BKWI en IB.

Volgens de inspectie blijken in de praktijk vooral de kleinere gemeenten moeite te hebben met het opstellen van een beveiligingsplan en met het nemen van de vereiste maatregelen.

BKWI en CP-ICT hebben toegezegd ondersteunend materiaal aan te zullen reiken voor de gemeenten. Ik zal nadere afspraken maken met BKWI en CP-ICT om de facilitering van de gemeenten op het terrein van informatiebeveiliging verder te optimaliseren. Tevens zal ik gemeenten via de Verzamelbrief en middels het bestuurlijk overleg met VNG nog eens wijzen op de beveiligingsvereisten, waaronder de vaststelling van het verplichte beveiligingsplan.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

H.A.L. van Hoof