Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Kiel-Windeweer beschermd dorpsgezicht (28-02-2006)

Het dorp Kiel-Windeweer is aangewezen tot beschermd dorpsgezicht. De aanwijzing door de ministeries van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) is ingegaan op 27 februari 2006. Het aangewezen gebied loopt in lengterichting ongeveer vanaf de zendmast van RTV-Noord (inclusief de witte woning en brug) tot de grens met Annerveenschekanaal. In breedterichting vanaf de Kielsterachterweg aan de oostkant tot aan Nieuwe Compagnie aan de westkant.

Gevolgen

De belangrijkste consequentie van de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht is dat de gemeente binnen drie jaar een beschermend bestemmingsplan moet vaststellen voor het dorp Kiel-Windeweer. Het belangrijkste doel daarvan is om de karakteristieken van het dorp te beschermen. Deze aanwijzing betekent niet dat er niets meer in het dorp mag worden veranderd en dat er geen ontwikkelingen meer mogelijk zijn. Bouwaanvragen worden getoetst aan het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan wordt immers aangegeven wat waar en hoe kan worden gewijzigd. Overigens wordt er al gewerkt aan het bestemmingsplan (onderdeel bestemmingsplan buitengebied). Verwacht wordt dat de gemeente in het voorjaar met het voorontwerp naar buiten treedt.

Het beschermd dorpsgezicht is dus wel onderdeel van monumentenzorg, maar niet gericht op bevriezing of terugbrengen van oude situaties. Verdere ontwikkeling blijft mogelijk binnen de waardevolle bestaande structuur.

Nu het beschermd dorpsgezicht een feit is kunnen niet alleen de eigenaren van gemeentelijke monumenten, maar ook eigenaren van beeldbepalende panden in het beschermd dorpsgezicht voor het herstel van hun panden gebruik maken van zeer gunstige leningen uit het Cultuurfonds voor Monumenten in Groningen (van het Prins Bernhard Cultuurfonds). Eigenaren van de gemeentelijke en rijksmonumenten kunnen (ook) een beroep doen op de bestaande subsidiemogelijkheden.

Achtergrond

Ingevolge de Monumentenwet 1988 kan het Rijk (rijks)monumenten en beschermde dorps- of stadsgezichten aanwijzen. Een rijksmonument is een object dat meer dan 50 jaar oud is en wegens zijn schoonheid, zijn betekenis voor de wetenschap of zijn cultuurhistorische waarde van algemeen belang is. Daarnaast kunnen hele steden of dorpen of gedeelten daarvan in aanmerking komen om aangewezen te worden als van Rijkswege beschermd monument. Daarvoor wordt de term beschermd gezicht gebruikt. De aanwijzingsprocedure heeft ruim zeven jaar geduurd. De gemeente heeft de Rijksdienst voor de Monumentenzorg herhaaldelijk aangesproken op de lange duur van de (formele) procedure.

Kiel-Windeweer is een van de meest gave veenkoloniale nederzettingen die er nog zijn. Aan de hand van oude kaarten is te zien dat de structuur van het dorp in 150 jaar nauwelijks is gewijzigd. De bebouwing bestond successievelijk uit boerderijen en aanvullende bebouwing, zoals kerk, stelmakerij, smederij en woningen. Het aangrenzende Annerveenschekanaal maakt ook kans om tot beschermd gezicht te worden aangewezen. Als dat doorgaat vormen de beide dorpen samen het langste gezicht van Nederland.