Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht Universiteit Leiden

1 maart 2006

Universiteit Leiden organiseert openbare lezingen over sharia en nationaal recht in de moslimwereld

Er is in Nederland de laatste jaren veel gezegd en geschreven over de sharia. Hierbij is dikwijls het beeld opgeroepen dat dit een wet is die in alle moslimlanden geldt, en aan elke moslim tamelijk precies zijn gedrag voorschrijft. Daarbij denken wij vaak vooral aan de achterstelling van vrouwen, de steniging van overspeligen, en het afhakken van handen van dieven. De ultieme angst van sommige politici is dan ook dat in een Nederlandse gemeente ooit de sharia wordt voorgeschreven. Dat zou, meent men, het einde zijn van de rechtstaat, en zeker van fundamentele mensenrechten.

Maar zijn deze denkbeelden juist? Alle moslimlanden hebben toch ook een nationaal recht, een staatsrecht, een strafrecht en een burgerlijk recht, dat op vele terreinen maar weinig zichtbare relatie met de sharia vertoont, en dikwijls tamelijk modern oogt. Natuurlijk, in Saoedi-Arabië en Iran heerst een zeer conservatief bewind dat de sharia conservatief interpreteert, maar zeker in Iran bestaat daartegen ook aanzienlijke weerstand. En hoe zit het in de meer dan 40 andere moslimlanden, in Egypte, Marokko, Pakistan, Indonesië bijvoorbeeld.

Uitkomsten van recent onderzoek van het Van Vollenhoven Instituut in samenwerking met een aantal deskundigen uit binnen- en buitenland in opdracht van de Wetenschappelijke raad voor het Regeringsbeleid laten zien dat zowel de juridische situatie als de maatschappelijke werkelijkheid op belangrijke punten verrassend afwijkt van het bovengenoemde beeld. Welke trends zijn daarin herkenbaar? Vormen de grondwetten niet ook het hoogste recht van een land? Is er toch ook sprake van vrouwenemancipatie volgens het recht in de moslimwereld? Waar gelden die draconische straffen nu eigenlijk en waar worden ze ook voltrokken? Welke invloed heeft het internationale mensenrechtendebat daarop?

Het emotionele debat over de sharia dient gebaseerd te zijn op feiten, liefst wetenschappelijk getoetst. Daarom heeft het Van Vollenhoven Instituut een aantal prominente wetenschappers uit Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten uitgenodigd om over deze en aanverwante vragen hun licht te laten schijnen tijdens een reeks openbare lezingen van 9 maart 2006 tot 22 juni 2006 in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Steenschuur in Leiden. Zij zullen ook met studenten in debat gaan in een besloten Honours Class. Als bijlage vindt u een overzicht van de namen van deze wetenschappers en hun onderwerpen. Informatie over de lezingen en het Van Vollenhoven Instituut kunt u vinden op de website: www.vvi.leidenuniv.nl

Voor meer informatie over de inhoud van de lezingen kunt ook contact opnemen met prof. dr. Jan Michiel Otto, tel.nr. 071 527 7260, . Wij stellen het op prijs als u ons via de telefoon of email laat weten indien u van plan bent om te komen.