Technologie Stichting STW

Hoge technologieonderscheiding voor Jaap Schouten; Eindhovense reactorexpert benoemd tot Simon Stevin Meester 2006

woensdag 1 maart 2006 Technologiestichting STW heeft prof.dr.ir. Jaap Schouten van de Technische Universiteit Eindhoven benoemd tot Simon Stevin Meester 2006. Schouten ontvangt voor zijn grote verdiensten in de chemische reactortechnologie een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. De laureaat neemt zijn prijs op 17 oktober in ontvangst in het Beatrixgebouw in Utrecht tijdens een grootschalige innovatiemarkt wegens het 25-jarig jubileum van STW.

Prof.dr.ir. Jaap Schouten (1959) is sinds 1998 hoog-leraar Chemische Reactortechnologie aan de faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van bestaande en het ontwikkelen van moderne en nieuwe reactorconcepten en geïntegreer-de reactiesystemen voor een breed scala aan toepassingen, zoals waterstofproductie, katalysator-screening, fijnchemische synthese, en productie van bulkchemicaliën. Hij integreert op innovatieve wijze de belangrijke aspecten in reactorontwerp, met name stof- en warmteoverdracht, hydrodynamica, en katalytische activiteit. Daarbij gebruikt hij onder meer microfabri-

cagetechnieken voor het realiseren van gestructureerde reactoren waarin reactiesnelheid en menging en transport van chemicaliën optimaal op elkaar zijn afgestemd. Schouten onderzoekt onder andere microreactoren, meerfasenreactoren zoals slurry-bellenkolommen, en andere nieuwe typen gestructureerde reactoren die van belang zijn voor energiezuinige en milieu-efficiënte bereiding van chemische producten.

Origineel en veelzijdig

De talloze STW-projecten die Schouten in de loop der jaren leidde, geven blijk van de originaliteit en veelzijdigheid van zijn aanpak. Schouten richt zich in zijn onderzoek naar reactorconfiguraties zowel op microsystemen als op innovatieve varianten van conventionele grootschaliger systemen. Op deze manier weet hij reactorsystemen af te stemmen op de vraag van de chemische industrie. Schouten zorgt vaak voor substantiële steun vanuit de betrokken bedrijven, in geld, menskracht of technische infrastructuur. Vanwege zijn veelzijdigheid werkt de technoloog samen met een keur aan bedrijven. Hij benadert niet alleen grote chemische bedrijven als Shell, DSM, Akzo Nobel, Organon en Engelhard, maar ook minder voor de hand liggende bedrijven als Ford en Toyota, waarmee hij samen kinetische reactiemodellen ontwikkelde ten behoeve van regelsystemen voor zuinigere dieselmotoren.

Naast meer dan tweehonderd wetenschappelijke publicaties en conferentiebijdragen, heeft hij vijf patenten op zijn naam staan. Bovendien is hij als (co-)promotor betrokken of betrokken geweest bij het onderzoek van in totaal meer dan dertig promovendi. Het STW-bestuur noemt Jaap Schouten een enthousiaste wetenschapper, die altijd alert is op toepassingen van zijn onderzoek en kansen op toepassing probeert te benutten.

Simon Stevin Meesterschap

Het Simon Stevin Meesterschap is een eretitel die Technologiestichting STW verleent aan zeer prominente technisch-wetenschappelijke onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en de para-universitaire instituten. Simon Stevin Meesters moeten niet alleen gedurende een reeks van jaren voortreffelijk wetenschappelijk onderzoek doen, maar ook aantoonbaar en met succes aandacht schenken aan het stimuleren van de utilisatie van nieuwe kennis. Met de benoeming van professor Schouten telt STW nu dertien onderzoekers met deze eretitel.

Meer informatie bij:
* dr.ir. Chris Marcelis STW tel. +31 (0)30 6001 364 e-mail: c.marcelis@stw.nl of bij de laureaat zelf:
* prof.dr.ir. J.C. (Jaap) Schouten TU/e faculteit Scheikundige Technologie capaciteitsgroep Chemische Reactortechnologie website: www.chem.tue.nl/scr tel. +31 (0)40 247 3088 of 2850 e-mail: j.c.schouten@tue.nl