Gemeente Rotterdam

Nr. 66
27 februari 2006

Hét Rotterdams Publieksdebat Gemeenteraadsverkiezingen 2006

Rotterdammers aan het woord

Over een week vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het College roept alle Rotterdammers op om te gaan stemmen op 7 maart 2006. Om de opkomst te stimuleren vindt op woensdag 1 maart van 19.00 uur tot 21.00 uur in de hal van de Centrale Bibliotheek 'Hét Rotterdams Publieksdebat' plaats. Geen debat tussen lijsttrekkers onderling maar een debat tussen lijsttrekkers en Rotterdamse kiezers. Wat is de mening van de Rotterdammers en wat vinden de lijsttrekkers daarvan? Op deze vragen moet het publieksdebat op woensdag 1 maart antwoord geven.

De Rotterdammer aan het woord
In tegenstelling tot eerdere lijsttrekkersdebatten komen tijdens het publieksdebat vooral de Rotterdamse kiezers zelf aan het woord. Aan de orde komen thema's als integratie, veiligheid, armoede en ouderenbeleid. Met rode of groene bordjes geven lijsttrekkers aan of zij het eens of oneens zijn met de mening van het publiek. Na afloop van elke debatronde krijgen de lijsttrekkers gelegenheid om hun standpunt toe te lichten. De leiding van het debat is in handen van Samira Abbos en Maarten Bouwhuis.

Informatiemarkt
Rondom het publieksdebat is er gelegenheid voor het publiek om zich te oriënteren op het aanbod van de politieke partijen. Daarnaast kan de digitale stemwijzer worden ingevuld. De vier artiesten van de musictrack 'Rotterdam mijn stad', Johnny Ramos, Casuel, Quatro+ en Alex improviseren op basis van het debat ter plekke een rapnummer.

Algemene opkomstbevorderende campagne
'Hét Rotterdams Publieksdebat' maakt deel uit van de algemene opkomstbevorderende campagne van de gemeente Rotterdam. De kiezers worden geïnformeerd via de activiteitenkalender op www.rotterdam.nl, de Stadskrant, het TV programma 'Aanpakken' en de verkiezingsdebatten 'Koorts' op RTV Rijnmond. Omdat de opkomst onder jongeren en allochtonen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 lager was dan de gemiddelde opkomst organiseert de gemeente voor deze groepen aanvullende activiteiten. Het Platform Buitenlanders Rijnmond zet haar netwerk in om allochtonen te informeren over de verkiezingen en over het publieksdebat. Om jongeren op te roepen op 7 maart te stemmen is een speciale verkiezingssite gelanceerd. noot voor de redactie/