Nuffic

Den Haag, 27 februari 2006

Vietnamese Vice-Minister van Onderwijs opent Nederlands onderwijskantoor in Ho Chi Minh Stad

De Vietnamese Vice-Minister van Onderwijs prof. dr. Nguyen Tan Phat opent op woensdag 1 maart een Netherlands Education Support Office (NESO) in het hart van Ho Chi Minh Stad. Direct na de openingsceremonie begint een seminar over Nederlands-Vietnamese samenwerking in het hoger onderwijs. Vice-Minister Nguyen en drs. S.P. van den Eijnden, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs (Nuffic), houden daar key-note speeches.

De Nuffic richt in opdracht van het Nederlandse Ministerie van OCW zulke Netherlands Education Support Offices op in landen, waar veel studenten interesse tonen voor hogere opleidingen in Nederland en waar daarnaast kansen liggen voor Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van consultancy, franchising van opleidingen en andere vormen van onderwijs- en onderzoekssamenwerking. Met het oog op buitenlandse studenten bieden de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs nu al meer dan 1000 cursussen en opleidingen in het Engels aan.

In China, Taiwan en Indonesië zijn de Netherlands Education Support Offices al stevig gevestigd. Het kantoor in Vietnam is het vierde in de rij. De komende twee jaar worden er kantoren opgericht in Mexico, Rusland, Brazilië, India, Thailand en Maleisië.

Netherlands Education Support Offices zijn overzeese vestigingen van de Nuffic met als hoofddoel het doen van generieke promotie van het Nederlands hoger onderwijs. Zij geven voorlichting over studiemogelijkheden in Nederland en helpen instellingen voor hoger onderwijs in hun omgeving om vruchtbare contacten te leggen in Nederland. In de meeste gevallen is de directeur uit Nederland afkomstig, maar de staf bestaat uit lokale deskundigen, vaak met een studie-achtergrond in Nederland.

Op het moment komen jaarlijks ongeveer 40.000 buitenlandse studenten voor kortere of langere tijd in ons land studeren. Er zijn ongeveer 900 studenten uit Vietnam. Dankzij de snelle economische ontwikkeling van het land ontstaat er nu een middenklasse die graag wil investeren in de toekomst van hun kinderen. Omdat de Nederlands-Vietnamese onderwijssamenwerking meer dan dertig jaar oud is en ons land en onze exportproducten vanouds een goede reputatie hebben, liggen er grote kansen ook voor het Nederlands hoger onderwijs.

De meeste Nederlandse universiteiten en hogescholen werven actief in het buitenland, omdat onderwijsinstellingen die zich op het nationale niveau isoleren, wetenschappelijk en onderwijskundig snel achterop raken. Wie buitenlandse studenten en onderzoekers welkom heet, kan gemakkelijker toetreden tot internationale onderwijs- en onderzoeksnetwerken en het niveau van het onderwijs en onderzoek verhogen. Dat is noodzakelijk voor de internationale concurrentiekracht van de Nederlandse kenniseconomie.