Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht presenteren:

STAD VAN MORGEN
Publiek ruimtegebruik in nieuw perspectief

door AGORA Cities for People

TENTOONSTELLING woensdag 1 maart t/m zaterdag 1 april 2006 DEBAT donderdag 2 maart - 19.30 uur

TENTOONSTELLING
AGORA, Cities for People is een initiatief van vier landen die nauw aan één onderzoeksproject samenwerken om de ontwikkelingen in het stedelijke domein te onderzoeken. Door de sterke groei van de Europese steden verandert de stedelijke leefomgeving drastisch van betekenis en vorm. Onder het motto 'Stad van Morgen en Cultureel Erfgoed' probeert AGORA een model te ontwikkelen dat gericht is op het verbeteren van de leefkwaliteit en veiligheid van de stedelijke omgeving. Als alternatief voor politie- en cameratoezicht worden zowel de sociale als ruimtelijke problemen die vandaag de dag in steden voorkomen, geanalyseerd. Vervolgens worden richtlijnen gegeven voor ontwerpmethodes, waarin zowel vormgeving als de belevingswaarde van de plek geïntegreerd zijn.

De publieke ruimte zal ook in de toekomst een cruciale rol blijven spelen in het openbare leven; ze geeft immers ruimte aan de menselijke interactie en het leven in de stad. Om beter inzicht te krijgen in de relatie tussen de mens en zijn stedelijke omgeving is gedurende het driejarige onderzoek AGORA, Cities for People nauw gekeken naar de ruimtelijke context en het menselijke gebruik en ervaringen van de publieke ruimte. Het onderzoek heeft zich gericht op duurzame oplossingen die de tand des tijds kunnen overleven. In dit project zijn de vier Europese steden uitvoerig bestudeerd: Barcelona, Londen, Malmö en Utrecht.

In Utrecht wordt het AGORA onderzoek uitgevoerd door onderzoekers en specialisten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in samenwerking met Universiteit Utrecht. De HKU biedt diverse opleidingen op het gebied van ruimtelijk ontwerp in het publieke domein. Zowel op bachelor als master-niveau worden studenten opgeleid tot stedelijk interieurarchitect. Ontwerpen worden gemaakt voor bijvoorbeeld pleinen, parken en straten, waarbij mens en ruimte centraal staan. Vanuit deze opleiding werken diverse studenten en vakmensen op het gebied van stedelijke ontwikkeling mee aan het AGORA project.

Om de steden, die onderling sterk verschillen in zowel schaal als cultuur gelijkwaardig te onderzoeken, is een zogenaamde Capital Route bepaald. Deze Capital Route vertegenwoordigt de microkosmos van elke Europese stad en vormt de geografische afbakening van het onderzoeksgebied waarin vergelijkbare lokale gegevens worden verzameld. Deze Capital Route is in Utrecht de oost - west route die loopt van het Jaarbeursplein in het westen tot Janskerkhof in het oosten. Hierbij doorkruist de route het stationsgebied, winkelcentrum Hoog Catherijne en de pleinen Vredenburg en Neude. Deze route omvat niet alleen de historische en culturele kenmerken van de stad Utrecht, maar zal in de loop van de volgende twee decennia grote veranderingen ondergaan. De benadering van AGORA kan daardoor een waardevolle bijdrage leveren in het debat over - en vormgeving van - deze grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen.

Resultaten
De AGORA analyse van het stationsgebied en haar omgeving maken verschillende problemen en kwaliteiten van het gebied zichtbaar. Veel van de gevonden problemen worden ook in het Masterplan van de gemeente onderkend en aangepakt, maar lang niet allemaal. Waar het Masterplan de kwaliteit van het gebied aanpakt in de primaire structuur en op het niveau van het gebied zelf, daar ziet AGORA juist de kwaliteit in de secundaire routes en de aansluitingen op het omliggende stedelijk weefsel die voor de gebruikers zo belangrijk zijn. De bevindingen van het AGORA onderzoek zijn te bezichtigen in Architectuurcentrum Aorta. Zowel de onderzoeksopzet, de analyse als AGORA's visie op het Utrechtse Masterplan worden tentoongesteld.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

DEBAT 2 maart 19.30 uur
Aan dit debat werken onder meer de AGORA onderzoekers zelf mee, en enkele co-referaten uit diverse vakgebieden. De co-referaten zijn onder andere dr. Jan van Weesep, sociaal geograaf / hoogleraar University College Utrecht, Sjoerd Cursveller, stedenbouw en architectuurmanager en drs. MRE André van den Berg van Cório Nederland Retail BV.

Locatie: Architectuurcentrum Aorta
Toegang: 5,00 euro. Vrienden van Aorta, CJP, studenten en 65+ pas: 4,00 euro Aanmelden: Wegens een beperkt aantal plaatsen wordt u verzocht van tevoren te reserveren via architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686.

Meer informatie op www.agora.eu.com

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -