Gemeente Bleiswijk


Kunststof en blik niet langer apart opgehaald

Vanaf 1 maart a.s. wordt het kunststof en blik niet meer apart opgehaald. De afvalsoorten kunt u voortaan gewoon weggooien bij het restafval. De inzamelcontainers voor plastic en blik zijn dan omgebouwd tot containers voor glas en papier
Voor het milieu is dit geen stap terug! De technieken voor afvalscheiding zijn inmiddels zover gevorderd dat het efficiënter is kunststof en blik bij de afvalverwerker weer uit het afval te halen(nascheiding).

De gemeente Bleiswijk heeft drie milieuparkjes waar plastic flessen en blik kunnen worden ingeleverd:
aan de Rembrandtlaan, de Nachtegaallaan en de Frederik Hendrikstraat.

Hergebruik blijft belangrijk.

De gemeente blijft onverminderd waarde hechten aan het beperken van de milieubelasting. Hergebruik en nuttig gebruik van afval blijven daarom belangrijk. Blik wordt zoveel mogelijk verwerkt tot nieuwe blikverpakkingen. Dit gebeurt door nascheiding. Nadat het afval verbrand is, worden de metalen onderdelen met magneten uitgetrokken. Voor het milieu is dit de beste aanpak van afvalscheiding. De meeste kunststof verpakkingen uit huishoudens zijn niet geschikt voor recycling. Ze zijn te divers in samenstelling en meestal te vervuild om het tegen redelijke kosten te kunnen recyclen. Maar dit hoogcalorische kunststof afval, afkomstig van huishoudelijk afval, is wel geschikt om er een secundaire brandstof van te maken voor cementovens en kolengestookte elektriciteitcentrales. Door het mee te verbranden in een afvalverbrandingsinstallatie (AVI) wordt ook energie teruggewonnen. De kunststof verpakkingen uit huishoudens hoeven niet gescheiden te worden ingezameld, maar worden direct in de AVIâs verbrand of door nascheiding uit het restafval afgescheiden. Het voordeel hiervan is dat de transportkosten dalen, evenals de milieuvervuiling die bij het transport komen kijken. De transportkosten voor het apart vervoeren van blik en kunststof zijn hoog, omdat in verhouding veel lege ruimte (âluchtâ) wordt vervoerd. Wilt u meer weten over het stoppen van de aparte inzameling van kunststof en blik, dan kunt u contact opnemen met Stan Vaessen, Beleidsadviseur Milieu van de gemeente Bleiswijk, telefoon (010) 52 44 178. Ook kunt u uw vraag e-mailen naar info@bleiswijk.nl.