IKON

IKON-televisie

dinsdag 28 februari t/m 4 april 2006

Nederland 1

23.10 - 23.34 uur: Geloof, Seks & (Wan)hoop

Woedend komt de zeventienjarige dochter van programmamaker Ingeborg Beugel thuis. Zij en haar vriendinnen zijn op straat voor de zoveelste keer uitgescholden voor 'hoer' door jongens met een islamitische achtergrond. Ook haar zoon van 19, met een multiculturele vriendenkring, heeft niet één Marokkaans of Turks maatje omdat 'ze zo raar doen tegen onze meisjes'. Beugel schrikt. Als haar kinderen geen contact hebben met deze leeftijdsgenoten, die nota bene in Nederland geboren zijn, vanwege dat 'jongetjes-meisjes' gedoe, dan ligt daar een groot probleem. Een probleem dat niets te maken heeft met taalbarrières of ongelijke kansen, maar met verschillende opvattingen over liefde en seksualiteit. In deze zesdelige serie duikt Beugel in de wereld van geloof, seks en (wan)hoop op zoek naar antwoorden op vragen die iedereen heeft, maar die niemand durft te stellen.

Ingeborg Beugel maakte eerder voor de IKON de serie 'Familietrots', over de Amsterdamse familie Tokkie. Voor de serie Geloof, Seks & (Wan)hoop verplaatst zich vanuit haar eigen, Nederlandse achtergrond in de leefwereld van 'de ander' met de vraag: hoe zou ik me voelen als ík met een islamitische culturele achtergrond in Nederland zou opgroeien? Hoe zou ik omgaan met mijn islamitische ouders, hun waarden, normen en leefregels die zo vaak botsen met wat ik op straat en op school meemaak? Deze confrontatie leidt tot onthutsende resultaten: heftige gesprekken en onluisterende ontdekkingen, maar ook ontroerende ontmoetingen.

Zo is er Mo, de badmeester van het Sloterparkbad in Amsterdam. Er waren veel problemen met Marokkaanse jongens die meisjes lastig vielen, totdat er Marokkaanse badmeesters kwamen. Mo legt uit waarom hij wel en een Nederlandse badmeester geen contact met de probleemjongeren kan krijgen. Bij hem thuis in Osdorp vertellen zijn ouders over hoe het vroeger was. In het Nederland van nu is te veel vrijheid, vinden ze. Beugel reist met Mo naar Tanger in Marokko. Daar bezoeken ze Mo's lievelingsplek: een modern zwembad aan zee waar Europese Marokkanen zich voor veel geld laten entertainen. De verslaggever neemt Mo ook mee naar de achterbuurten van Tanger, waar hij nog nooit is geweest. Hij schrikt zich wild van de lijmsnuivende kinderen, prostituees, homos en travestieten die hij daar ziet. Dit is niet het Marokko dat hij dacht te kennen en waar hij zo trots op is.

En dan is er Kaouthar, de buikdanseres uit Tunesië. Zij vindt de gescheiden werelden van mannen en vrouwen in de Arabische cultuur weliswaar afschuwelijk en onrechtvaardig, maar het levert ook iets heel moois op: een diepe intimiteit tussen vrouwen onderling. Ze vertelt over haar eigen vrijheidsstrijd met haar vader en over de intimiteit die ze tot haar achttiende met haar moeder en tantes in de wondere wereld van de hamam beleefde. Kaouthar neemt de verslaggever mee op haar workshops 'non-verbale communicatie'. Daar leert ze stijve, Nederlandse zakenvrouwen via buikdansen om weer in contact te komen met hun lijf en hun eigen vrouwelijkheid.


- vervolg op pagina 2 -


- vervolg Geloof, Seks & (Wan)hoop -

Beugel gaat in Arnhem op bezoek bij Azizah die ooit Jo Anne heette. Haar ouders waren hippies. Jo Anne bekeerde zich tot de islam. In een openhartig gesprek probeert haar moeder te begrijpen waarom. De tocht voert verder langs een Nederlandse studente die een filmpje maakte over Marokkaanse jongens die haar voor hoer uitscholden, langs een Turkse Julia en een Nederlandse Romeo die wegens eerwraak voor hun leven vrezen. Beugel filmt twee Marokkaanse rappers die een videoclip over een Marokkaanse liefde opnemen, de Afghaanse Swaib en de Marokkaanse Anouar die boksen op de Albert Cuyp en twee homo's die op een zwarte school aan moslimleerlingen uitleggen wat ze voor elkaar voelen. Maar ze gaat ook langs bij de evangelische jongerenkerk Godfashion in Zwolle en bij Nederlandse jongeren die voor hun levenswijze teruggrijpen op de bijbel en zich net als veel moslimmeiden willen onthouden van seks voor het huwelijk. Geloof, Seks & (Wan)hoop geeft een indringend en intiem kijkje in de kelders van onze multiculturele samenleving.

Samenstelling & regie: Ingeborg Beugel; redactie: Els van Driel, Els Duran, Wilberry Jakobs; productie: Pauline Veltman; eindredactie: Christof van Basten Batenburg


---- --