FNV

Debat met Tweede Kamerleden over 'gelijk werk, gelijk loon

Wat? Debat FNV Bondgenoten met Tweede Kamerleden over 'gelijk werk, gelijk loon Waar? Cafe Bodega De Keyzer, Van Baerlestraat 96, Amsterdam Wanneer: dinsdagochtend 28 februari, 8.00 uur

Binnenkort beslist de Nederlandse politiek over het openstellen van de grenzen voor werknemers uit Polen en andere Oost Europese landen. Hoe denkt de Tweede Kamer hierover? Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, zal dinsdag aanstaande hierover in debat gaan Kamerleden van CDA, VVD, PvdA, SP en Groen Links.

In de praktijk blijken Polen vaak minder te verdienen dan hun Nederlandse collegas. Steeds vaker worden vakbondsbestuurders geconfronteerd met regelrechte misstanden. Werkgevers die alle regels (de wet en de CAO) aan hun laars lappen. Door gebrek aan controle kunnen zij hiermee doorgaan. Maar ook de wet (WAGA) draagt niet altijd bij aan gelijke beloning. Dit moet veranderen vindt FNV Bondgenoten. Henk van der Kolk wil wel eens horen wat bijvoorbeeld de kamerleden Van Baalen (VVD), Van Dijk (CDA), Bussemaker (PvdA) of Van Bommel (SP) hiervan vinden.

FNV Bondgenoten is voorstander van vrij verkeer van werknemers binnen alle EU-landen. Maar als voorwaarde stelt de bond dat voldaan moet zijn aan het principe: gelijk werk, gelijk loon. Daar is op dit moment geen sprake van. Hiervoor zal de Nederlandse wet- en regelgeving en de sectorale regelgeving aangepast moeten worden. Daarnaast zal er veel beter, bijvoorbeeld door de arbeidsinspectie, moeten worden gecontroleerd of werkgevers zich wel aan de regels houden.

Hoe goed luistert de politiek?

Voorafgaand aan het debat zullen een Pool en een Nederlander (twee acteurs) een vijf meter lange strook met de tekst Gelijk loon voor werknemers uit Oost-Europa? 77% van Nederland zegt: Ja! Luistert úw partij ? op een verkiezingsbord op het Museumplein plakken. Omdat de bond twijfelt of de politiek wel luistert naar de Nederlandse bevolking, zullen er ook twee metershoge oren aan de zijkanten van het verkiezingsbord geschroefd worden.

Afgelopen maand liet FNV Bondgenoten onderzoek doen door TNS NIPO. Daaruit blijkt dat de meeste Nederlanders het met het principe gelijk werk, gelijk loon eens zijn. Ook is een groot deel van de Nederlanders bang dat de goedkope arbeid uit Oost Europa Nederlanders banen kost.

FNV Bondgenoten voert sinds januari dit jaar campagne onder de noemer 'Gelijk werk, gelijk loon'. De bond is voorstander van vrij verkeer van werknemers binnen alle EU-landen, maar alleen als wordt voldaan aan het uitgangspunt gelijk werk, gelijk loon. Om dat te bereiken, moet Nederlandse wet- en regelgeving en sectorale regelgeving worden aangepast en moet de handhaving daarvan worden verscherpt.
---