Staatsbosbeheer

28 februari 2006

De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland, de Federatie Particulier Grondbezit, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact, Natuurmonumenten, De Landschappen en Staatsbosbeheer zijn blij met het recent bij de Tweede Kamer ingediende wetsontwerp inzake pacht. Deze organisaties vertegenwoordigen tezamen een belangrijk deel van de pachters en verpachters in Nederland. Uit het wetsontwerp blijkt dat de ministers Veerman en Donner de voorstellen van deze organisaties tot wijziging van de Pachtwet nagenoeg volledig hebben overgenomen.

Blijkens het wetsontwerp wordt eenmalige pacht voortaan 'geliberaliseerde pacht' genoemd. De maximale termijn van 12 jaar voor een eenmalige pachtovereenkomst vervalt. In plaats daarvan komen er twee soorten geliberaliseerde pacht: een van 6 jaar of korter zónder en een van langer dan 6 jaar mét een prijstoets. Door deze wijziging kunnen verpachters en pachters op percelen die aanvankelijk na 1 november 2007 niet meer in eenmalige pacht zouden kunnen worden uitgegeven, toch opnieuw geliberaliseerde pacht toepassen. Hiermee wordt onder meer voorkomen dat deze grond terecht komt in het grijze pachtcircuit of niet meer in pacht worden uitgegeven.

De tweede belangrijke voorgestelde wijziging is een aanpassing van het voorkeursrecht. Een verpachter mag het voorkeursrecht van de pachter passeren wanneer het verpachte wordt vervreemd aan een verpachter die afstand doet van de mogelijkheid om de pacht op te zeggen ten behoeve van eigen gebruik.

De gezamenlijke organisaties vinden het erg belangrijk dat het wetsontwerp zo snel mogelijk én ongewijzigd door de Tweede Kamer wordt aangenomen.