Productschap Margarine


28.02.2006

Quick scan: Stimulering biobrandstoffen loont de moeite

Biobrandstoffen van de 1e en de 2e generatie bieden verscheidene partijen in Nederland de komende jaren belangrijke kansen. Een stimuleringsbeleid is volgens een door Wageningen UR uitgevoerde quick scan gerechtvaardigd.

De onderzoekers hebben de kansen bekeken van de agroverwerkingsindustrie, de primaire sector, biobrandstofproducenten, handel en op- en overslag en kennisinstellingen.

Grondstoffenleveranciers: agroverwerkingsindustrie Er zijn belangrijke kansen voor de inzet van reststromen uit de agroverwerkingsindustrie voor productie van biobrandstoffen in Nederland, zowel op korte als middellange termijn, aldus de onderzoekers. De ontwikkeling van 2e generatie biobrandstoffen zal de kansen voor de agroverwerkingsindustrie verhogen, aangezien dan uit bestaande reststromen een groter volume biobrandstoffen geproduceerd kan worden en tevens een groter aantal reststromen geschikt wordt voor biobrandstofproductie.

Grondstoffenleveranciers: primaire sector De teelt van koolzaad, granen en eventuele andere gewassen voor de productie van 1e generatie biobrandstoffen heeft in Nederland vooral kans op bedrijven en percelen waarvoor weinig of geen hoogwaardige alternatieven beschikbaar zijn. Het gaat dan om een beperkt areaal, mogelijk om enkele tienduizenden hectares. Op de middellange termijn zullen de kansen voor geteelde gewassen toenemen, door de ontwikkeling van bioraffinageketens voor de gecombineerde productie van hoogwaardige producten, bulkchemicaliën en energiedragers uit gewassen. Bij de implementatie van 2e generatie biobrandstoffen is ook een specifieke rol weggelegd voor de inzet van gras (inclusief natuurgras) en houtige reststromen (bijv. stro) voor de productie van bioethanol en Fischer-Tropsch-diesel uit lignocellulosehoudende biomassa.

Biobrandstofproducenten
Kansen voor biobrandstofproducenten in Nederland liggen met name in Zuid West Nederland (inclusief de haven van Rotterdam), door de concentratie van grondstoffen, infrastructuur, en (petro-)chemische industrie. Hiernaast liggen er kansen in andere gebieden waar een concentratie van verwerkende industrie en de benodigde infrastructuur aanwezig is, zoals b.v. Noord Nederland (Energy Valley). Overigens vormt import mogelijk een bedreiging voor de binnenlandse productie van biobrandstoffen. Naast het op grote schaal produceren van biobrandstoffen liggen er ook kansen voor de primaire agrarische sector voor kleinschalige biobrandstofproductie dicht bij de oorsprong van de grondstof (niche markten). Voor biobrandstofproducenten is een duidelijk meerjarig beleid noodzakelijk om investeerders voldoende zekerheid te bieden, aldus het rapport.

Rest van de biobrandstofketen Gezien de toenemende vraag naar biobrandstoffen bestaan er kansen voor de grootschalige import van biobrandstoffen of grondstoffen / halfproducten daarvoor zowel uit de EU als uit de rest van de wereld. Hiervan profiteert vooral de handel en de grote havens met hun infrastructuur voor op- en overslag. Ook de ontwikkeling van 2e generatie biobrandstoffen zal verdere kansen bieden, aangezien er hierdoor een grotere markt zal ontstaan voor biomassa, waarbij de aanvoer, opslag en afvoer van biomassa nieuwe economische activiteit zal bieden.

Kennisleveranciers
Kansen voor Nederlandse kennisinstellingen en -bedrijven liggen zowel bij de verdere optimalisatie van 1e generatie biobrandstoffen, als ook bij de ontwikkeling van de benodigde technologie voor het produceren van 2e generatie biobrandstoffen. Ook kan de implementatie van biobrandstoffen in Nederland een belangrijke schakel zijn bij de verdere ontwikkeling van de biobased economy, b.v. door het op grotere schaal beschikbaar maken van goedkope basischemicaliën (b.v. suikers).