Aparte Inspectiedienst moet discriminatie op arbeidsmarkt opsporen
28 februari 2006
GroenLinks wil dat discriminatie op de arbeidsmarkt pro-actief wordt opgespoord. Elke sollicitant hoort gelijke kansen te krijgen, ongeacht persoonskenmerken als leeftijd, etnische achtergrond, geslacht of handicap. Discriminerende werkgevers kunnen door middel van situatietesten opgespoord worden. Een aparte inspectiedienst, ondergebracht bij de Arbeidsinspectie moet dergelijk onderzoek gaan uitvoeren.
Discriminatie op de arbeidsmarkt is helaas aan de orde van de dag. Voorbeelden daarvan zijn alom te vinden: Vakkenvullers en caissières van 18 jaar oud worden ontslagen omdat zij te oud zijn, allochtone sollicitanten hebben minder kans op een stage of baan vanwege een exotisch klinkende achternaam. Discriminatie is strafbaar en moet actiever worden opgespoord. GroenLinks vindt dat het kabinet te passief is en te weinig onderneemt om discriminatie op de arbeidsmarkt ook daadwerkelijk aan te pakken. Pro-actieve opsporingsmethoden zullen een veel sterkere preventieve werking hebben.
GroenLinks wil het kabinet meer actief onderzoek laat doen om werkgevers die zich schuldig maken aan discriminatie op te sporen. Onderzoek vindt nu alleen achteraf plaats, nadat aangifte is gedaan van vermeende discriminatie. Door middel van situatietesten waarin de reactie van werkgevers op sollicitanten die alleen qua leeftijd, etnische achtergrond of geslacht verschillen worden vergeleken, kunnen discriminerende werkgevers actiever opgespoord worden.
Vorig jaar heeft GroenLinks zelf een situatietest ingezet tijdens een onderzoek naar discriminatie bij sollicitaties naar stageplaatsen. Nederlandse en Marokkaanse jongeren benaderden toen bedrijven om te informeren naar mogelijkheden voor een stageplaats. Uit dat onderzoek bleek dat Marokkaanse jongens in de bouw 63% minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een kennismakingsgesprek dan jongens met een Nederlandse achternaam.
Om te laten zien dat het kabinet het meent met de aanpak van discriminatie, wil GroenLinks dat het kabinet discriminatie laat onderzoeken door een aparte dienst, die valt onder de Arbeidsinspectie. Deze dienst moet gelijke behandelingswetgeving actief gaan handhaven, zoals de huidige Arbeidsinspectie onderzoek doet naar de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet, de Arbeidstijdenwet en de Wet Arbeid Vreemdelingen.
Femke Halsema
Femke Halsema lanceerde dit voorstel tijdens een bezoek vanochtend aan het Leeuwardense zakgeldproject "Nei skoalletijd" (Na schooltijd). Dit project biedt jongeren van veelal allochtone afkomst de mogelijkheid om een zakcentje te verdienen. Dit geeft hun een zinvolle vrijetijdsbesteding en biedt hen een opstapje naar een betaalde vaste baan.
GroenLinks