Gemeente Leeuwarden

Uitnodiging voor de pers

Gemeente Leeuwarden biedt restauratiefonds aan

De gemeente Leeuwarden begint een eigen restauratiefonds. Uit dit nieuwe fonds verstrekt de gemeente laag rentedragende leningen voor de restauratie van gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden die geen rijksmonument zijn. Hiervoor gaat Leeuwarden een verdere samenwerking aan met het Nationaal Restauratiefonds, dat zorgdraagt voor het beheer en het verstrekken van de financieringen. Hiermee is in de gemeente Leeuwarden een duurzame subsidieregeling voor niet-rijksmonumenten in het leven geroepen. Daarnaast bestaat het provinciale Cultuurfonds voor monumenten Fryslân.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vindt plaats op dinsdag 28 februari aanstaande om 15.30 uur in het oude koetshuis aan de Bollemansteeg 4. Tom van Mourik, wethouder monumentenzorg, en de heer mr. Pieter Siebinga, directeur van het Nationaal Restauratiefonds, ondertekenen dit document.

Leeuwarden heeft een van de mooiste historische binnensteden van Noord-Nederland. Maar ook een aantal jongere stadsgezichten zijn medebepalend voor het monumentale aanzien van de Friese hoofdstad. In de beschermde stadgezichten staan bijna 400 beeldbepalende panden. Zij vormen een rijk cultuurhistorisch en economisch bezit, dat duurzaam gebruik en een waardige toekomst verdient. De gemeente zet zich in voor het behoud en de noodzakelijke restauratie van deze panden. Om de daarvoor beschikbare gemeentelijke middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten wordt nu naar voorbeeld van het Nationaal Restauratiefonds een eigen Restauratiefonds Leeuwarden opgericht. Leeuwarden is daarmee, na Rotterdam, Deventer, Dordrecht, Schiedam en Utrecht, de zesde gemeente in Nederland die bij het Nationaal Restauratiefonds restauraties van monumentale panden die geen rijksmonumenten zijn subsidieert door middel van laag rentedragende leningen. Het Restauratiefonds Leeuwarden krijgt een startkapitaal van 3,9 miljoen euro. Met de nieuwe regeling wil de gemeente bijdragen aan een belangrijke doelstelling in het monumentenbeleid: het wegwerken van de achterstand in restauraties.

In plaats van het verstrekken van eenmalige subsidies, worden leningen tegen lage rente verstrekt voor een deel van de restauratiekosten. Het rentepercentage van deze lening ligt 5 procent beneden de geldende marktrente, met een minimum van 1,5 procent%. Dankzij de rente en aflossing die terugkomen in het Restauratiefonds Leeuwarden kunnen met het hetzelfde geld steeds opnieuw gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden gerestaureerd worden en is het een duurzame subsidievorm.


----------