Gemeente Amsterdam

Directie Communicatie

Persbericht Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam van start

Het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam is vandaag (maandag 27 februari) officieel van start gegaan. In aanwezigheid van burgemeester Cohen heeft de groep zich aan de pers gepresenteerd.

Naar aanleiding van enkele antisemitische incidenten, zoals de verstoring van de dodenherdenking door Marokkaanse jongens in 2003, hebben woordvoerders van de Joodse gemeenschap in Amsterdam de burgemeester in 2003verzocht om hen te ondersteunen bij het opbouwen van een dialoog met de Marokkaanse gemeenschap. Omdat ook vanuit Marokkaans perspectief dringend de behoefte gevoeld werd om van gedachten te wisselen over stereotypering en uitsluiting van moslims in de Nederlandse samenleving, heeft dit geleid tot een serie gesprekken in de ambtswoning in de periode eind 2003-medio 2005. Die gesprekken waren vaak indringend en openhartig. Gevoelige thema's zoals het Midden-Oosten ging men niet uit de weg, maar de focus van de bijeenkomsten bleef steeds: hoe gaan we in Amsterdam respectvol met elkaar om? Er ontstond een bijzondere dynamiek van herkenning en toenadering bij beide gemeenschappen. Men leerde elkaar beter kennen en waarderen. Dit proces heeft geleid tot het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam, dat gezien kan worden als een maatschappelijke coalitie tegen stigmatisering, intolerantie en antisemitisme. Aan het netwerk nemen ongeveer dertig vertegenwoordigers van verschillende organisaties deel. Het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam heeft als belangrijkste doel het ombuigen van intolerantie in Nederland naar een klimaat van respect. Gezamenlijk verzetten de leden zich tegen uitingen van antisemitisme, islamofobie en andere vormen van discriminatie. Ook wil het netwerk actief de verharding in het Nederlandse sociale en politieke klimaat tegengaan, evenals het 'wij-zij' denken en de stigmatisering van bevolkingsgroepen. Informatie over het netwerk en zijn activiteiten zullen beschikbaar worden gemaakt via de website www.JMNA.nl. Tijdens de oprichtingsbijeenkomst zal burgemeester Cohen deze website lanceren.

De leden van het netwerk gaan vooralsnog langs vier lijnen te werk. Allereerst zullen zij hun persoonlijke netwerk inzetten. Want ontmoetingen tussen mensen vormen uiteindelijk het meest effectieve tegengif voor de verharding in sociale verhoudingen. Ten tweede zal men proberen het publieke debat te beïnvloeden. Op geschikte momenten zal het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam de publiciteit zoeken en het maatschappelijke discours trachten te beïnvloeden. Intolerantie, racisme, antisemitisme en moslimhaat in Nederland vormen hierbij de belangrijkste gemeenschappelijke vijand. Verder wil het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam een maatschappelijk netwerk ontwikkelen en zich gaan richten op educatie. Indien nodig, zal het netwerk dus directe contacten leggen met overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties, media of bedrijfsleven. Wat betreft scholen denken de leden aan het ondersteunen van educatieve initiatieven en programma's, maar ook aan gezamenlijke gastlessen over culturele diversiteit, tolerantie, antisemitisme en discriminatie. Tot slot wil het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam elk jaar een themabijeenkomst organiseren. Die bijeenkomst zal een signaalfunctie hebben en een programma bieden dat past bij de agenda van het netwerk.

Het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam ontvangt van het college van B&W een eenmalige subsidie van E 20.000 voor een werkbezoek aan Marokko. Belangrijkste doel: studie van de Joods-Marokkaanse verhoudingen aldaar. Want in termen van Joods-islamitische verhoudingen kent Marokko een traditie waarin moslims en joden op een vanzelfsprekende manier met elkaar samenleven, wat lijkt te contrasteren met de sfeer van incidenten en spanningen die in Nederland de toon zet. Aan het werkbezoek is als 'huiswerk' verbonden dat opgedane inspiratie vertaald wordt naar een uitgewerkt activiteitenplan voor het netwerk. Gedacht kan worden aan een publieksbijeenkomst in Amsterdam (o.a. voor moslimjongeren) die door het netwerk gewijd kan worden aan de studiereis naar Marokko.

Pb-028



Gemeente Amsterdam