Dit is een gezamenlijk persbericht van het RIVM en Wageningen
Universiteit,
013wu_rivm, 27 februari 2006
OP DIT BERICHT BERUST EEN EMBARGO TOT MAANDAG 27 FEBRUARI 2006, 22.00 UUR
(in verband met publicatie in The Archives of Internal Medicine, Chigago, VS, 15.00 uur lokale tijd))
RISICO OP HART- EN VAATZIEKTEN LAGER DOOR CACAO EN BIJ OPTIMISTISCHE PERSONEN
Dagelijkse consumptie van voedingsmiddelen met cacao gaat gepaard met
een lagere bloeddruk en een lager risico op sterfte aan hart- en
vaatziekten. Daarnaast is er ook een mogelijk verband tussen een
optimistische levensinstelling en een lager risico op sterfte aan hart-
en vaatziekten. Dit concluderen onderzoekers op basis van de resultaten
van langlopend onderzoek onder oudere mannen in Zutphen. Zij vinden het
overigens nog te vroeg voor de conclusie dat het gebruik van
voedingsmiddelen met cacao goed is voor bloeddruk en hart- en
bloedvaten. De onderzoeksresultaten worden vandaag gepubliceerd in het
Amerikaans wetenschappelijke tijdschrift The Archives of Internal
Medicine.
De onderzoeken, in het kader van de zogenaamde Zutphen Ouderen Studie,
zijn uitgevoerd door Wageningen Universiteit en het RIVM (Rijksinstituut
voor Volksgezondheid en Milieu). Aan het onderzoek naar het verband met
de optimistische levenshouding hebben bovendien de GGZ Delfland, het
Julius Centrum van het Utrechts Medisch Centrum en het Leids
Universitair Medisch Centrum meegewerkt.
CACAO
De inname van cacao is berekend uit de gebruikelijke consumptie van
chocolade en andere cacaobevattende voedingsmiddelen. Mannen met een
dagelijkse cacao-inname van ongeveer vier gram hadden een lagere
bloeddruk en een ongeveer 50 procent lager risico op sterfte aan hart-
en vaatziekten dan mannen die minder dan een halve gram cacao
gebruikten. Een cacao-inname van 4 gram komt overeen met ongeveer 10
gram pure chocolade.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat cacao de bloedvaten soepeler maakt
waardoor zij beter kunnen reageren op veranderingen van de bloedstroom.
Hierdoor wordt de bloeddruk binnen bepaalde grenzen gehouden en wordt
het risico op hart- en vaatziekten verkleind. De effecten van cacao op
hart- en bloedvaten worden toegeschreven aan de hoge concentraties van
een bepaalde groep antioxidanten in cacao, de zogeheten flavanolen.
Dit is het eerste epidemiologische onderzoek waarin de inname van cacao
uit de voeding is gerelateerd aan bloeddruk en het risico op overlijden
ten gevolge van hart- en vaatziekten. De onderzoekers vinden het daarom
nog te vroeg om aanbevelingen te doen voor het gebruik van
voedingsmiddelen met cacao.
OPTIMISME
In de Zutphen Ouderen Studie is ook het verband tussen een optimistische
levenshouding en het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten
onderzocht. Optimisten bleken een ruim 50 procent lager risico te hebben
om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan mannen die minder
optimistisch waren. Bij optimisme gaat het om de verwachting dat je
positieve dingen zullen overkomen en dat je belangrijke doelen probeert
te bereiken, ook als het tegenzit. Andere factoren zoals
lichaamsbeweging, roken, lichaamsgewicht, bloeddruk, en cholesterol
konden dit verband niet verklaren. De relatie met optimisme bleek ook
grotendeels onafhankelijk te zijn van depressie.
Een mogelijke verklaring voor de relatie tussen optimisme en hart- en
vaatziekten zou volgens de onderzoekers kunnen zijn dat optimistische
mensen effectiever omgaan met problemen. Een optimistische
levensinstelling zou iemand kunnen helpen om tegenslagen doeltreffender
te overwinnen, bijvoorbeeld door zich beter aan behandeladviezen te
houden of door meer steun en hulp voor zichzelf te mobiliseren.
Optimisme kan ook helpen bij het verwerken van de negatieve gevolgen van
stressvolle gebeurtenissen, zoals ziekte.
ZUTPHEN OUDEREN STUDIE
Beide onderzoeken zijn uitgevoerd bij ongeveer 500 mannen van 65 jaar en
ouder in Zutphen. In dit onderzoek is informatie verzameld over een
groot aantal risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Vanaf 1985 zijn
deze mannen 15 jaar gevolgd. In die periode is elke 5 jaar uitgebreide
informatie verzameld over voeding en leefstijl. Ook is optimisme gemeten
met een korte vragenlijst die bestond uit vragen zoals: "Ik verwacht nog
veel van het leven" en "Ik zie op tegen de komende jaren". Tussen 1985
en 2000 zijn meer dan 300 mannen van deze onderzoekspopulatie overleden,
waarvan de helft aan hart- en vaatziekten.
Wageningen Universiteit