Gemeente Rotterdam

PERSBERICHT

GELUK WIL EEN GROEP 0 OP ALLE ROTTERDAMSE BASISSCHOLEN

CDA-lijsttrekker en onderwijswethouder Leonard Geluk wil de Rotterdamse basisscholen uitbreiden met groep 0. Groep 0 is een groep voor kinderen vanaf 2,5- 4 jaar voorafgaand aan groep 1. Dit is noodzakelijk om de grote onderwijsachterstand versneld in te lopen.

Hij bespreekt dit plan met onderwijsminister Van der Hoeven, die vandaag op bezoek is in Rotterdam. De groep 0 moet de opvolger worden van de zogenaamde voorschool, een samenwerkingsverband tussen de peuterspeelzaal en groep 1 en 2 van de basisschool.

Leonard Geluk: "Het CDA-Rotterdam wil kinderen in een kansrijke positie brengen voor de samenleving van morgen. Voor veel van onze Rotterdamse kinderen vraagt dat een extra inzet, juist in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar, om taal- en leerachterstanden weg te werken. Hoe eerder hoe beter, anders staan ze bij de start van de basisschool al op een achterstand die maar moeilijk in te lopen is. De huidige voorscholen zijn een stap in de goede richting, maar het moet beter."

Opvolger van 'de voorschool'

Om de strijd aan te gaan met de grote taalachterstanden zijn enkele jaren geleden zogenaamde voorscholen gestart, samenwerkingsclusters van een peuterspeelzaal en een groep 1 en 2 van de basisschool. Het aantal voorscholen is in de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Op dit moment bezoeken zo'n 10.000 Rotterdamse peuters een 'voorschool'. Geluk: "Dat is natuurlijk mooi, maar toch ben ik er van overtuigd dat het effectiever kan en moet. Het gaat bij al die voorscholen om een samenwerking tussen twee organisaties. Verschillende kapiteins op 't schip dus, verschillende geldstromen, verschillende verantwoordelijken. Er gaat veel energie zitten in het afstemmen van de programma's in het voorschoolse deel en het vroegschoolse deel en de inspectie kijkt niet naar wat er met de leerlingen onder de 4 jaar gebeurt. "

Een groep 0 op de basisschool, waarbij de school verantwoordelijk is voor het programma, voor de kwaliteit van de leidsters en voor de verantwoording aan de ouders en de onderwijsinspectie, komt de effectiviteit in de voorschoolse periode ten goede. Groep 0 blijft, net als de voorschool nu, een voorziening voor 4 dagdelen in de week voor leerlingen vanaf 2,5 jaar, waar ouders vrijwillig voor kunnen kiezen. Wel wil Geluk ouders met kinderen met een potentiële leerachterstand maximaal stimuleren gebruik te maken van groep 0. Kinderen vallen op deze wijze al vanaf de voorschoolse periode binnen de zorg van de basisschool. Vroegtijdige signalering van achterstanden wordt hierdoor eenvoudiger en omdat een overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool niet meer nodig is blijft de kennis over het kind en zijn de thuissituatie beschikbaar.

Op alle scholen

Anders dan bij de voorscholen die alleen gekoppeld zijn aan basisscholen met veel achterstandsleerlingen, moeten alle scholen in Rotterdam de mogelijkheid krijgen om voorschools onderwijs te bieden en dus een groep 0 te starten. Uiteraard is dat een omvangrijke operatie, vooral vanwege de hoge kosten. Daarom wordt begonnen met het omvormen van de huidige voorscholen tot groep 0, zodat als eerste de peuters worden bereikt die bij voorschoolse educatie het meest gebaat zijn. "Omdat tegelijkertijd een groep 0 niet mag leiden tot meer segregatie in de voorschoolse periode, zouden uiteindelijk alle scholen de mogelijkheid moeten krijgen een groep 0 te starten. Veel kan ik als wethouder zelf organiseren, maar niet alles. Ik vraag daarom aan het Kabinet en de Tweede Kamer om het perspectief van een voorschool als groep 0 aan de basisschool ook wettelijk en financieel te regelen", aldus Geluk.

Onderwijs en CDA-Rotterdam

Het CDA-Rotterdam heeft deze collegeperiode de wethouder onderwijs geleverd, eerst Sjaak van der Tak en sinds 1,5 jaar Leonard Geluk. Er is onder hun verantwoordelijkheid de afgelopen jaren veel gebeurd om het onderwijs in de stad te verbeteren. Zo is het aantal voorscholen uitgebreid die nu al plaats bieden aan 10.000 leerlingen, zo'n 65 procent van de huidige doelgroep. Er doen 45 basisscholen mee met het project Integratie op school, waarbij nu al dertien scholen daadwerkelijk bezig zijn met het meer gemengd maken van de schoolpopulatie. Rotterdam telt 86 nieuwe Brede Scholen, op 25 daarvan krijgen de kinderen meer dan 6 extra lesuren bovenop de gebruikelijke 26 uur per week. Bijna 75 scholen kregen nieuwbouw of zijn grondig opgeknapt. De taalachterstand is afgenomen. Het aantal spijbelaars is voor het eerst teruggelopen mede dankzij de inzet van vaste leerplichtambtenaren op de scholen, de inzet van interventieteams en de bel- en straatacties. Het aantal voortijdige schoolverlaters is met 14 % afgenomen. Rotterdam startte in de afgelopen jaren met een pilot leerwerkplicht tot 23 jaar, de CDA-fractie heeft het kabinet met de motie Verhagen de opdracht gegeven dit ook wettelijk te regelen. En voor 2750 leerlingen is een leerwerkbaan geregeld. Leonard Geluk: "Ik ben trots op wat we hebben bereikt voor onze Rotterdamse kinderen en jongeren, maar er valt nog veel te doen om het onderwijs verder te verbeteren."

Programma bezoek Maria van der Hoeven aan Rotterdam, 27-2-2006:

13.00-14.30 uur Ontmoeting met ouders en leerkrachten op de Park Rozenburgschool

Adres: Hoflaan 109-113, Rotterdam,

15.00-16.30 uur Scholierendebat op het Wolfert van Borselen College (www.wolfert.nl)

Adres: Bentincklaan 280, 3039 KK Rotterdam

17.00-18.00 uur Pot van Goud in Wielewaal (www.potvangoud.nl)

Adres: Charloisse Lagedijk 951-a 3084 LD Rotterdam

18.15-19.15 uur eten met Turkse en Marokkaanse vrouwen

Adres: Restaurant Istanbul, Beijerlandse laan 133-135

U bent bij het gehele programma van harte welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michael Sijbom, campagnewoordvoerder CDA Rotterdam, tel. 06-52524482. Voor meer informatie www.gelukvoorrotterdam.nl