Gemeente Den Haag

Tussen 27 februari en 14 maart worden op verschillende locaties in Den Haag 35 ernstig zieke kastanjebomen gekapt. Uit recente controles is gebleken, dat de bomen als verloren moeten worden beschouwd. De bomen maken deel uit van een groep van 239 kastanjebomen, die onherstelbaar zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Het gemeentebestuur heeft eind 2005 aangekondigd dat het kappen van ernstig aangetaste kastanjebomen onvermijdelijk is. De bewoners en ondernemers in de directe omgeving van de 35 te kappen bomen zijn hierover geïnformeerd.

Herplant kastanjebomen
De oorzaak van de kastanjebloedingsziekte staat nog niet vast, waardoor er nog geen methode is om de kastanjebloedingsziekte te bestrijden. Daarom is besloten om op de vrijkomende plekken nog geen nieuwe bomen te planten. Wilbert Stolte, wethouder Stadsbeheer: "Gelet op de nog onzekere situatie over het verdere verloop van de kastanjebloedingsziekte en het vervolgonderzoek naar bestrijding van deze ziekte, wil ik met de herplant van de gerooide bomen wachten tot er meer duidelijkheid is. Ondanks deze onzekerheden is mijn inzet om nog in 2006, daar waar mogelijk, op plaatsen waar zieke kastanjebomen zijn verdwenen andere soorten bomen terug te planten." Tot op heden adviseert de landelijke werkgroep Aesculaap, gelet op de stand van het onderzoek, geen paardenkastanjes te herplanten.

Werkgroep Aesculaap
In het eindrapport "Red de kastanje voor Nederland" van de werkgroep Aesculaap wordt een bacterie uit de Pseudomonas syringae groep verantwoordelijk gehouden voor de ziekte. Minister Veerman heeft de werkgroep Aesculaap 350.000 budget toegezegd om het noodzakelijk vervolgonderzoek uit te voeren. De verwachting is dat in de loop van volgend jaar vastgesteld kan worden of de bacterie de veroorzaker is van de ziekte. Vervolgens kan de werkgroep Aesculaap zich dan richten op een mogelijke remedie voor de kastanjebloedingsziekte. Meer informatie is terug te vinden op www.kastanjeziekte.wur.nl.

Onderdeel van het vervolgonderzoek is het voortzetten en uitbreiden van de buitenproeven en het parallel onderzoek. In Houten en Den Haag zijn proeven genomen met middelen om de bloedingsziekte te stoppen of te genezen. Eén van de biologische preparaten uit Nieuw-Zeeland, die door de onderzoeksgroep Elementree is toegepast bij de kastanjes voor het Vredespaleis, lijkt een remmende werking op het ziekteproces te hebben. Dit kansrijke onderzoek wordt uitgebreid naar verschillende locaties in Den Haag.

Aanvullende informatie over de kastanjebloedingsziekte is terug te vinden op www.denhaag.nl/bomen onder Ziekten en plagen.