Algemene Onderwijsbond

AOb: Advies Onderwijsraad schiet te kort

Utrecht, 27 februari 2006 Het advies 'Een vlechtwerk van opvang en onderwijs' van de Onderwijsraad zet een aantal stappen in de goede richting naar een kwalitatief goede structuur voor voor- en naschoolse opvang in Nederland. De Algemene Onderwijsbond onderschrijft de noodzaak dat ouders de mogelijkheid moeten krijgen om de school van hun kind te verzoeken voor- en naschoolse opvang te regelen zoals het advies aangeeft. Toch is het advies niet volledig.

Liesbeth Verheggen, lid van het dagelijks bestuur van de AOb: "Wij hebben van het begin aan gezegd 'het onderwijsveld moet volop meedoen in de discussie'. Daartoe is een werkgroep opgericht met daarin veel expertise uit het onderwijswerkveld, ouder - en kinderopvangorganisaties. Het advies van de Onderwijsraad is een stap in de goede richting maar laat helaas een aantal relevante zaken onbesproken."

Uitgangspunt is de wens om de arbeidstijden van werkende ouders en de schooltijden van hun kinderen goed op elkaar aan te laten sluiten. "Gek genoeg wordt er aan de ouders wel een adviesrecht verleend maar aan de mening van het personeel van de scholen gaat het advies van de Onderwijsraad voorbij. Ik hoor daar de minister ook niets over zeggen, terwijl dit direct raakt aan de werkzaamheden van het onderwijspersoneel", zegt Liesbeth. De veronderstelling dat brede school activiteiten moeten voldoen aan de kwaliteitseisen van opvang is een tweede misser. "Deze buitenschoolse activiteiten hebben juist tot doel om kinderen extra ontplooiingskansen te bieden zoals muziek of sporten. Dat is dus iets anders dan opvang. Nu lijkt men dat op één hoop te vegen." De raad verwacht in haar rapport dat onderwijs en opvang steeds sterker vervlochten zullen raken. "Maar, zegt Liesbeth met nadruk, " de financieringslijnen zijn wel verschillend. Mijn advies is, hou die financieringsstromen ook helder en gescheiden. Want het moet niet zo zijn dat onderwijs gaat betalen aan opvang. Bovendien verlangt opvang ander gekwalificeerd personeel dan het geven van onderwijs"

De AOb is het wel met het advies van de Onderwijsraad eens dat scholen niet al per 1 januari 2007 verplicht moeten zijn om voor- en naschoolse opvang voor ouders te regelen. Geef scholen de ruimte om samen met kinderopvanginstellingen goede voorzieningen en bekwaam personeel te organiseren. Een inspanningsverplichting vanaf 1 augustus 2007 dat na vier jaar wordt omgezet in een resultaatverplichting zorgt er voor dat scholen hun best doen.


---- --