GroenLinks

Hongarije gedwongen ganzenpluk te stoppen

Levend plukken van ganzen 27 februari 2006

Na herhaaldelijk aandringen door GroenLinks gaat de Europese Commissie Hongarije dwingen het plukken van levende ganzen te stoppen. Dit blijkt uit een aanvullend antwoord van het dagelijks bestuur van de EU op een schriftelijke vraag van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Nadat het tv-programma Keuringsdienst van Waarde in oktober 2004 beelden uitzond van het plukken van dons van levende ganzen, ondernam GroenLinks in het Europees Parlement actie. Volgens de partij zijn deze praktijken strijdig met Europese wetgeving. Na een tweede schriftelijke vraag hierover door Buitenweg kondigde de Commissie in oktober 2005 een onderzoek aan.

Volgens een recent aanvullend antwoord van Europees Commissaris Kyprianou is het resultaat van dat onderzoek dat de Commissie een inbreukprocedure tegen Hongarije overweegt in te stellen. Doorgaans betekent een dergelijke procedure dat de betreffende lidstaat de praktijken moet stoppen, omdat hij anders zeer forse boetes riskeert.

"We zijn erg blij dat deze dieren op den duur uit hun lijden worden verlost. Lidmaatschap van de Europese Unie betekent voor recentelijk toegetreden landen als Hongarije dat dit soort vormen van dierenmishandeling echt niet meer kunnen. Bovendien zijn er voldoende alternatieven om dons te winnen en voldoende materialen als alternatief voor dons. Het is goed om te zien dat de Europese Commissie bereid is om de naleving van Europese wetgeving af te dwingen, ook als het gaat om dierenbescherming", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Zie ook:


* Beelden uit Keuringsdienst van Waarde

* Hongaarse ganzen uit lijden verlost?

* GroenLinks wil einde van dons, geplukt van levende ganzen
---

Het aanvullende antwoord van Europees Commissaris Kyprianou:

P-2735/05NL

Aanvullend antwoord van de heer Kyprianou

namens de Commissie

(22.2.2006)

Zoals vermeld in het tussentijds antwoord van augustus 2005 heeft de Commissie contact met de Hongaarse autoriteiten opgenomen met het oog op meer duidelijkheid over de bovenvermelde kwestie.

De Commissie heeft de Hongaarse autoriteiten met name verzocht informatie over de door het geachte Parlementslid beschreven problemen te verstrekken, alsook een overzicht van de genomen of geplande maatregelen om de pijn, het leed of de letsels bij het plukken van dons van levende ganzen tot een minimum te beperken.

De Hongaarse autoriteiten verwijzen naar de aanbeveling van de Raad van Europa uit juni 1999 over tamme ganzen en hun kruisingen in het kader van de Europese Overeenkomst inzake de bescherming van landbouwhuisdieren, waarvan de Europese Gemeenschap een verdragsluitende partij is.

De Europese Overeenkomst is na de ratificatie door de Hongaarse regering in maart 2004 sinds 1 oktober 2004 in Hongarije van kracht. Hongarije behoort daarom tot de adressaten van de bovenvermelde aanbeveling uit 1999.

De Hongaarse autoriteiten verwijzen ook naar de Hongaarse wet op de dierenbescherming (Wet XXVIII uit 1998 over het dierenwelzijn), waarin het plukken van dons van levende ganzen niet wordt verboden. Artikel 6, lid 1, onder a), van deze wet verbiedt het kwellen van dieren en artikel 6, lid 2, bepaalt uitdrukkelijk dat lid 1, onder a), niet geldt voor volgroeide ganzenveren die thuis of volgens goedgekeurde methoden worden geplukt. Voorts verwijzen de Hongaarse autoriteiten naar bijlage 5 van Decreet nr. 32/1999 van de minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling over de regels voor de bescherming van landbouwhuisdieren, waarin specifieke regels en methoden (tijdens de rui) voor het plukken van veren worden vastgesteld.

De Commissie is van oordeel dat het plukken van dons van levende vogels onnodig pijn, leed en letsel veroorzaakt en een inbreuk op het Gemeenschapsrecht kan vormen (zie het antwoord op schriftelijke vraag P-0719/05 van het geachte Parlementslid).

Hoewel verwezen wordt naar regels voor het plukken van veren, blijkt uit het antwoord van de Hongaarse autoriteiten niet dat deze handelingen geen pijn, leed of letsel veroorzaken. Daarom overweegt de Commissie een inbreukprocedure in te leiden overeenkomstig artikel 226 van het EG-Verdrag.

«