Gemeente Vlaardingen


Voorjaar: lakenvelder kalf

Fiona en de trotse moeder

Wederom een geboorte op de kinderboerderij. Dit keer is er een Lakenvelderkalf geboren. Dit ras heeft een zeldzaamheidswaarde. De Hollandse weiden worden nog steeds voor zoverhet melkvee betreft, bevolkt door zwart-en rood bonte koeien. De meeste rassen met een hoge melk productie. Een enkel ras zoals de Lakenvelder zie je bij liefhebbers en kinderboerderijen of natuurorganisaties. Dit ras heeft namelijk een lagere melkproductie dan andere rassen.

Het lakenveldervee is van oorsprong,een wat fijn gebouwd smal en melktypisch ras met dunne horens. Het bij voorkeur zo recht mogelijke laken van de zwarte of rode dieren, behoort als een laken over de rug te liggen tussen de voor- en achter poten. Het mag niet te smal en ook niet te breed zijn.

Het houden van Lakenvelderkoeien begon in de 19^e eeuw met ongeveer 1000 dieren. Door tuberculose en een verbod op het fokken van afwijkende stamboekrassen, werd dit voor het Lakenvelderras bijna fataal. In 1959 is dit fokverbod opgeheven. In 1997 werd er een inventarisatie van de in Nederland aanwezige Lakenvelders uitgevoerd. Er werden toen 323 dieren geteld,waarvan 60 met de juiste tekening. Drie kwart van de 60 dieren waren zwart en de rest rood.. In 1994 groeide de populatie uit tot +/- 700 raszuivere dieren. In 2006 zijn er enkele duizenden,waarvan een groot aantal stamboek.

Holywoodheeft nu 5 Lakenvelders: 3 volwassen koeien en 2 kalveren. Op 24 februari is er een roodbont kalf geboren . Ze heeft de naam Fiona gekregen.