'Overleven verplicht'
De oorlogservaringen van Mirjam OhringerHOOGHALEN, 20060217 -- 'Opgegroeid met Marx en Mozes', meehelpen met drukken van illigale kranten, werken bij de Joodsche Raad en onderduiken. Op zondag 26 februari aanstaande vertelt Mirjam Ohringer in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork haar verhaal over wat zij heeft beleefd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezing begint om 14.00 uur.
Mirjam Ohringer (1924) werd geboren in Amsterdam als dochter van uit Polen afkomstige ouders. Haar vader en moeder werden na de Russische revolutie van 1917 communisten en Mirjam groeide dan ook op met 'Marx en Mozes'. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog belande Mirjam al snel in de illegaliteit en hielp mee met het maken van de communistische krant De Waarheid.
1941 is een dramatisch jaar voor Mirjam Ohringer geweest. Haar geliefde, Ernst, wordt in juni bij een grote razzia opgepakt en naar het concentratiekamp Mauthausen gedeporteerd. Op 15 oktober krijgt zij het bericht dat Ernst is overleden. Mirjam besluit te stoppen met school en te gaan werken bij de Joodsche Raad. Daarnaast zet zij haar werk in de illegaliteit voort. Als het ook voor haar te gevaarlijk wordt besluit zij op aandringen van haar vader te gaan onderduiken. Ze weet uiteindelijk in onderduik de oorlog te overleven. Mirjam zet zich anno 2006 al veel jaren op meerdere fronten in om de herinnering aan de slachtoffers van de oorlog levend te houden.
Mirjam Ohringer is op zondag 26 februari om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om haar verhaal te vertellen. De toegang is bij de entree van het museum inbegrepen.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork