Aankondiging officiële herdenkingsmunt: het Australië Vijfje

Koninklijke nederlandse munt

Aankondiging officiële herdenkingsmunt: het Australië Vijfje

Utrecht, 30 januari 2005 Ter ere van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en Australië slaat de Koninklijke Nederlandse Munt in opdracht van het ministerie van Financiën een speciale, zilveren herdenkingsmunt van 5 euro: het Australië Vijfje. De munt is vanaf begin april verkrijgbaar op het postkantoor. Het is een wettig betaalmiddel in Nederland.

De Australiëmunt is voor verzamelaars ook verkrijgbaar in de hoogwaardige kwaliteit Proof waarvoor twee versies worden geslagen: een zilveren 5 euromunt en een gouden 10 euromunt. Deze exclusieve munten zijn vanaf april te bestellen via www.knm.nl.

400 jaar Australië
Op 26 februari 2006 is het precies 400 jaar geleden dat kapitein Willem Janszoon de kust van Australië ontdekte met zijn schip 't Duyfken. In de daaropvolgende jaren was het Abel Tasman die Australië verder in kaart bracht. De relatie tussen Nederland en Australië is sindsdien altijd hecht geweest. Met de viering van 400 jaar Nederland-Australië en het slaan van een herdenkingsmunt, wordt de band tussen beide landen extra benadrukt.

Ontwerp
Ontwerpster Irma Boom ontwierp het Australië Vijfje. Daarvoor maakte ze gebruik van zes globes die elk een verschillend perspectief van de wereld laten zien. Over elkaar heen geplaatst, staan de lijnen symbool voor de routes van de VOC. Het muntmeesterteken (koerszettende zeilen) staat afgebeeld op de plek waar 't Duyfken aan land is gegaan.

Herdenkingsmunten
Het Australië Vijfje is de achtste herdenkingsmunt sinds de invoering van de euro in 2002. Nederland kent een lange traditie met betrekking tot het slaan van herdenkingsmunten. Sinds de invoering van de euro heeft die traditie een extra element gekregen. Herdenkingsmunten benadrukken immers het nationale karakter binnen een verder uniforme munteenheid van de Europese Monetaire Unie.

Een herdenkingsmunt die afwijkt van de gangbare nominale waardes (1 cent t/m 2 euro) is uitsluitend wettig betaalmiddel in het land van herkomst. Herdenkingsmunten in circulatiekwaliteit zijn altijd verkrijgbaar voor de waarde die ze vertegenwoordigen. Dus 5 euro voor 5 euro. Dat geldt niet voor de munten in verzamelaarskwaliteit Proof en de gouden 10 euro. De prijs daarvan is 27,95 voor de zilveren en 154,95 voor de gouden versie.

Koninklijke Nederlandse Munt
De Koninklijke Nederlandse Munt is één van de oudste nog steeds producerende bedrijven in Nederland. De onderneming bestaat uit ca. 70 medewerkers en heeft als primaire taak het in opdracht van het ministerie van Financiën vervaardigen van euromunten. Daarnaast ontwikkelt en verkoopt de Koninklijke Nederlandse Munt muntgerelateerde producten in penningen. Zowel op eigen initiatief als in opdracht van derden.

Oplagecijfers:
Zilveren 5 euro Circulatiekwaliteit max. 500.000
Zilveren 5 euro Proofkwaliteit max. 22.500
Gouden 10 euro Proofkwaliteit max. 3.500

De Royal Australian Mint brengt eveneens een officiële herdenkingsmunt uit. Het betreft een zilveren 5 dollar waarop 't Duyfken staat afgebeeld: het schip waarmee Willem Janszoon langs de kusten van het destijds nieuwe continent voer. Deze munt is wettig betaalmiddel in Australië.