Gemeente Schiedam


Wet Maatschappelijke Ondersteuning: meedoen en meer maatwerk

De Tweede Kamer heeft zich onlangs gebogen over de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Als de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel gaat de Wet maatschappelijke ondersteuning in op
1 januari 2007. Met de invoering van deze wet neemt de gemeente taken over van het rijk. De gemeenten worden dan ook verantwoordelijk voor het verstrekken van huishoudelijke hulp. Daarnaast blijven de gemeenten verantwoordelijk voor woningaanpassingen, de Teletaxi en het verstrekken van rolstoelen, scootmobielen en maaltijdvoorzieningen.

Meedoen

Meedoen en maatwerk zijn centrale begrippen in de nieuwe wet. Het kabinet wil dat iedereen in staat is om mee te doen aan de samenleving. In eerste instantie zijn zij hiervoor zelf verantwoordelijk, al dan niet geholpen door vrienden, familie of bekenden. Als mensen dit niet zelf kunnen regelen, kunnen zij terecht de gemeente. De gemeenten worden verantwoordelijk voor de ondersteuning van de mantelzorg en het vrijwilligerswerk. Door het invoeren van de Wmo moet er meer samenhang komen in het aanbod aan voorzieningen. Zo kan iedereen straks bij één loket terecht met vragen over maatschappelijke ondersteuning.

Omdat de landelijke regels plaats maken voor lokaal beleid, is meer maatwerk mogelijk. De gemeenten kunnen immers beter inspelen op plaatselijke behoeften dan de rijksoverheid. Bij het opstellen van de nieuwe beleidsregels worden de inwoners, al dan niet vertegenwoordigd door belangengroeperingen, nauw betrokken. Het resultaat van het beleid moet elke vier jaar inzichtelijk worden gemaakt, zodat de gemeente zich kan verantwoorden over de ingezette middelen naar haar inwoners.

Het is mogelijk dat er op termijn iets verandert voor mensen met een WVG-voorziening of huishoudelijke hulp. Wat precies, is nog niet bekend. Pas in de loop van 2006 zal duidelijk worden welke concrete veranderingen worden ingevoerd.

Samenwerking

De gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis hebben afgesproken om samen te werken aan de invoering van de Wmo in deze regio. Hierbij blijft er wel voldoende ruimte over voor lokale invulling van de regels. Zowel regionaal als lokaal worden belanghebbenden betrokken bij het opstellen van het beleid. Zo komt er een regionale klankbordgroep, waarin regionaal georganiseerde belangenorganisaties zijn vertegenwoordigd. Daarnaast komen er in de drie gemeenten lokale klankbordgroepen. De komende maanden houden de gemeenten u via artikelen op de hoogte van de ontwikkelingen rond de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.