Gemeente Tilburg
Datum
24 februari 2006
Meer ruimte voor sport op Stappegoor
Gemeenteraad gaat akkoord met meer ruimte voor sport en gratis parkeren voor de amateursportverenigingen op Stappegoor
Maandag 30 januari jongstleden is de gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met de stedenbouwkundige uitwerking van het masterplan Stappegoor. Tijdens de inloopavond en de raadscommissie van 30 november bleken met name het betaald parkeren voor de amateur sporters, de verwachte parkeerdruk op de Goirleseweg en de verkeersontsluiting van het gebied struikelblokken. Op verzoek van de raadscommissie heeft het college aanpassingen voorgesteld om deze struikelblokken op te lossen. Maandag 30 januari 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met het aangepaste voorstel. Het aangepaste voorstel gaat nadrukkelijker en specifieker in op de aspecten verkeer, betaald parkeren en extra ruimte voor sport.
Verkeer
De verkeersontsluiting van Stappegoor vindt plaats via de Stappegoorweg en een nieuwe ontsluiting tussen het stadion en de oefenvelden van Willem II rechtstreeks op de Ringbaan Zuid. De huidige ontsluiting vanaf de Goirleseweg wordt alleen gebruikt als verkeersontsluiting in het geval van calamiteiten in het gebied.
Betaald parkeren
In het nieuwe voorstel wordt ook uitgegaan van gratis parkeren voor de amateursportverenigingen. Voor het commercieel gebruik wordt een tarief gehanteerd van E 1,20. Het tekort dat hierdoor ontstaat wordt afgedekt door het consortium Stappegoor en de gemeente. Voor de bewoners aan de Goirleseweg wordt een systeem van gratis parkeervergunningen en bezoekerspassen voorgesteld.
Woningaanbod
Voor de verhouding - minder woningen en dus meer ruimte voor sport - waren drie alternatieven ontwikkeld. Deze alternatieven variëren van toevoeging van ruimte voor extra sport achter de bioscoop tot de toevoeging van drie extra sportvelden waardoor er achter de Goirleseweg minder woningen gerealiseerd worden. De eerste variant is met de nodige financiële inspanningen mogelijk. De andere varianten levert een aanzienlijk tekort op en is binnen het huidige beleid niet mogelijk. De gemeenteraad heeft besloten te kiezen voor de eerste variant, een extra sportveld achter de bioscoop. Indien er in de toekomst financiële ruimte ontstaat, wordt deze gebruikt om minder woningen te bouwen en meer sportvelden te creëren.
MER
De Milieu Effectrapportage (MER) en de ruimtelijke onderbouwing lagen voorafgaand aan de besluitvorming ter inzage. Op de MER en de ruimtelijke onderbouwing zijn slechts enkele reacties binnengekomen. Deze reacties zijn nagenoeg volledig meegenomen in het aangepaste voorstel.
Inspraak
Het toetsingsadvies van de commissie MER en de definitieve ruimtelijke onderbouwing liggen in het kader van artikel 19 WRO (vrijstelling bestemmingsplan) vanaf medio april gedurende zes weken ter inzage. De precieze inspraaktermijn wordt aangekondigd op de gemeentepagina in de Tilburgse Koerier. Als belanghebbenden kunt u uw zienswijze op de plannen inbrengen. Daarna kan bij de provincie de verklaring van geen bezwaar worden aangevraagd. Deze is nodig omdat de plannen niet in het huidige bestemmingsplan passen. In september starten de eerste bouwwerkzaamheden. De sporthal wordt als eerste gerealiseerd.
Meer informatie?
Mocht u naar aanleiding van deze bewonersbrief nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente, de heer Evert-Jan Roelofsen via telefoonnummer 013 - 542 86 12 of via email evert-jan.roelofsen@tilburg.nl
Op de internetsite van de gemeente www.tilburg.nl/Wonen Wijk en Milieu vindt u alle inhoudelijke informatie over de ontwikkeling van het Stappegoorgebied. U vindt daar ook een kaartje van het huidige plan.
Op de internetsite www.instappegoor.nl vindt u ook alle informatie, inclusief een virtuele tour door het Stappegoor van de toekomst.
---- --