Persbericht
Wassenaar, 24 februari 2006
Overleg op afstand door kankerspecialisten
Doorbraak in gezondheidszorg met breedband ICT-toepassing
Zorginstellingen zijn al jaren actief met innovatieve ICT-toepassingen, maar krijgen vaak niet voldoende draagvlak in het zorgproces voor hun initiatieven. Hierdoor krijgen innovaties niet de kans om op grotere schaal ingevoerd te worden. In de oncologische zorg in Nederland komt daar snel verandering in. Donderdag 23 februari startte in Wassenaar de kick-off van een samenwerkingsverband, dat tot doel heeft breedbandige ICT-toepassingen op een landelijke schaal te implementeren. De samenwerking is gericht op Tele-consultatie (overleg met medische experts op afstand) en Tele-collaboratie (samenwerken aan gezamenlijke medische dossiers op afstand) in de zorg voor kankerpatiënten. De ondertekening van twee samenwerkingsovereenkomsten door zorgpartijen, Nederland BreedbandLand (NBL) en de ICT-industrie fungeerde als startsein voor samenhang in de landelijke aanpak.
Om succesvolle toepassing van teleconsultatie in de oncologische zorg naar een landelijke schaal te brengen, is een samenwerking aangegaan met van drie (van de negen) Integrale Kanker Centra (IKC s), Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. Zij starten samen met NBL en de ICT-sector - met de verbetering en verdere uitbreiding van het gebruik van de bestaande teleconsultatietoepassing. Ziekenhuizen en radiotherapeutische centra die bij deze IKC´s zijn aangesloten, zullen voorzieningen plaatsen voor breedbandige visuele communicatie en het elektronisch delen van medische, digitale beelden. Tevens wordt toegewerkt naar telecollaboratie of samenwerken op afstand in een gemeenschappelijke omgeving waarin multimediale patiëntinformatie veilig wordt gedeeld. Om dit mogelijk te maken, moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan. Daarvoor is een project gestart waarin kennis wordt ontwikkeld en gedeeld. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het kabinet. Betrokken partijen zijn allereerst de IKC s verenigd in de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), de Orde van Medisch Specialisten, de ziekenhuizen, het NBL en de bijbehorende ICT-industrie, kennisinstellingen en de ministeries van VWS en EZ.
Foto: met dank aan Dr. Peter Go
Niet alleen voor oncologie geschikt
Het NBL is initiatiefnemer van de samenwerking en is overtuigd van de mogelijkheden van breedbandige ICT-toepassingen, ook in andere segmenten van de gezondheidszorg. Directeur NBL, Pieter Spohr: Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat niet alleen de oncologen gebruik maken van dergelijke mogelijkheden, maar dat ook andere afdelingen van ziekenhuizen de voordelen van breedband ervaren. Je kunt je voorstellen dat het niet alleen voor oncologen relevant is om een beroep te doen op hun collega s op een andere fysieke locatie. Eigenlijk hebben alle medisch specialisten baat bij overleg met topexperts. Maar we moeten ergens beginnen en zijn dan ook echt trots op de concrete afspraken die er nu zijn in de oncologie.
Toename in kwaliteit van de zorg
Toepassing van ICT in netwerken biedt de noodzakelijke oplossing. In de oncologie is sprake van frequent overleg in multidisciplinaire teams van verschillende specialisten. Per diagnose analyseren en bespreken zij gezamenlijk meerdere digitale beelden en scans. Regionaal wordt per bespreking een beroep gedaan op iedere beschikbare expertise. Beschikbaarheid van specialisten is nu en zeker in de toekomst beperkt. Met moderne breedbandnetwerken worden specialisten in staat gesteld op meer momenten te participeren in teambesprekingen. Hierdoor zullen afstand en tijdstip steeds minder een rol spelen in het diagnoseproces. Teleconsultatie en collaboratie verhogen de productiviteit en de efficiëntie in dit proces. Informatie wordt op een kwalitatief hoogwaardige manier verspreid en gedeeld, onafhankelijk van de fysieke plaats van de specialist.
Oncologische zorg in Nederland
Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 37.000 mannen en 35.000 vrouwen kanker. De oncologische zorg voor alle kankerpatiënten in Nederland kost momenteel ongeveer een miljard euro per jaar. Dit bedrag zal de komende jaren alleen maar stijgen, omdat het aantal nieuwe kankerpatiënten de komende tien jaar naar verwachting met meer dan 25% toeneemt. Bovendien nemen ziektebeelden in complexiteit toe als gevolg van het ouder worden van de bevolking en de combinatie met meerdere ziektebeelden. Multidisciplinair werken vereist daarom ook een sterke ondersteuning van breedband. Om aan deze groeiende groep van patiënten voldoende gekwalificeerde zorg te kunnen bieden tijdens vaak lange en complexe behandelingen, is een daadwerkelijke verbetering van effectiviteit, efficiëntie en kwaliteit in het diagnoseproces een eerste vereiste.
Over NBL
Het NBL wil innovatie versnellen in maatschappelijke en economische sectoren door gebruik te maken van de mogelijkheden die breedband biedt. Het NBL identificeert voorhoede projecten in een sector. Door koppeling of verbreding van die projecten vindt opschaling plaats naar nationaal niveau en brengt het NBL vraag en aanbod bij elkaar. Het NBL maakt gebruik van de kennis en ervaring van specialisten uit de betreffende sector, werkt précompetitief en onafhankelijk. In het NBL werken bedrijfsleven en overheid samen in een publiek-private samenwerking. Het NBL is actief in de gezondheidszorg, het onderwijs, het MKB, de overheidsdienstverlening en in de thema s mobiel werken, serious gaming en veiligheid.
EINDE
ce7239.gif
Noot voor de redactie (