Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 24 februari 2006

Regering moet paal en perk stellen
Lokale lasten: wildgroei en willekeur

Na alle commotie over de OZB-affaire van Minister Zalm en de oproep van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) om facturen goed te controleren staat de telefoon bij de RND roodgloeiend.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 7 maart, daarom bekijkt de RND de gemeentelijke heffingen kritisch. De RND vermoedt dat gemeenten het verlies aan het gebruikersdeel Onroerendezaakbelasting (OZB) willen compenseren met nieuwe inkomstenbronnen.

Gemeenten lijken alles te kunnen doen, zij hebben immers een monopolie waarop nauwelijks toezicht wordt gehouden. Voor monopolies en sterke marktposities geldt in het bedrijfsleven de Mededingingswet, helaas ontlopen gemeenten de discipline van deze wet en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De RND kan, naar aanleiding van de factuurcontroles voor lokale lasten, maar één conclusie trekken: wildgroei en willekeur. In het overzicht "Wildgroei en willekeur gemeentelijke heffingen" van de RND vallen vijf zaken op:


1. Verschillende gemeenten, verschillende heffingen Er is een grote diversiteit aan heffingen in gemeenten. Zo laat de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel winkeliers 7,75 euro betalen voor de Halloweenviering. En de gemeente Nieuwegein laat winkeliers 186,94 euro betalen voor het huis-aan-huis verspreiden van eigen folders en reclamedrukwerk.


2. Willekeur in hoogte van heffingen
Voor een vrijwel identiek winkelpand moet in de gemeente Groningen 101,65 euro aan rioolheffing worden betaald, terwijl in de gemeente Tilburg 1.045,38 euro wordt gerekend.


3. Nieuwe heffingen
Een aantal gemeenten lanceert ook zomaar nieuwe heffingen. De gemeente Rotterdam werkt bijvoorbeeld aan de invoering van een veiligheidsheffing, het zogenaamde `Business Improvement District'. Winkeliers worden verplicht om een heffing te betalen voor een publieke taak; de veiligheid in de openbare ruimte.


4. Raadselachtige OZB-berekeningen
De RND krijgt enorm veel klachten van winkeliers waarbij de gemeente `tovert' met de OZB- rekenmethode. De gemeente Leeuwarden hanteert een raadselachtige nieuwe berekening van de OZB voor winkelpanden, waarbij controle onmogelijk is. Winkeliers hebben hierdoor te maken met forse stijgingen.


5. Reclameheffing en precariobelasting
Ook storen veel winkeliers zich aan het ongenuanceerd opleggen van reclameheffingen door gemeenten. In de gemeente Zaanstad wordt sinds vorig jaar voor diverse zaken precariobelasting (gunstbelasting) geheven. Voor een winkelier in deze gemeente liepen de kosten op tot bijna 6.000 euro! Maar dan mag de winkelier wel vlaggen hijsen op zijn eigen parkeerterrein.

De RND vindt de wildgroei en willekeur van de gemeentelijke heffingen zorgelijk en

onacceptabel. De regering moet paal en perk stellen door meer toezicht en controle op gemeenten uit te voeren en een einde te maken aan de grote verschillen tussen gemeenten.

In de bijlage treft u een gedetailleerd overzicht van de gemeentelijke heffingen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 11 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.