Van Gogh Museum
Amsterdam, 10 februari 2006
Bijzondere bruiklenen voor Rembrandt-Caravaggio
Diverse topstukken van internationale collecties zullen voor de tentoonstelling Rembrandt-Caravaggio bijeen worden gebracht. Voor het eerst worden de twee grote schilders van de barok met elkaar geconfronteerd. Sinds 1952 is er geen werk van de befaamde Italiaanse kunstenaar Caravaggio in Nederland te zien geweest. Er zijn ruim 35 schilderijen in de tentoonstelling opgenomen, waaronder Amor vincit omnia uit Berlijn, een meesterwerk uit Caravaggio's oeuvre. Ook wordt Caravaggio's beroemde De bekering van Maria Magdalena uit Detroit getoond. Van Rembrandt is onder meer Het offer van Isaac uit St. Petersburg en het schilderij Twee disputerende oude mannen uit Melbourne te zien. Dit laatste wordt voor de allereerste keer uitgeleend.
Rembrandt-Caravaggio is een uniek samenwerkingsproject van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum en is van 24 februari tot en met 18 juni 2006 te zien in het Van Gogh Museum. De Rabobank is hoofdsponsor van de tentoonstelling.
Een twaalftal koppels van de twee meesters van de Zuid- en Noord-Europese barok vormen de kern van de presentatie. Hoewel de kunstenaars Rembrandt van Rijn (1606-1669) en Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) elkaar nooit hebben ontmoet, zijn er overeenkomsten in hun werk te ontdekken. De meest opvallende gelijkenis is de onovertroffen manier waarop zij licht- en donkereffecten toepassen in hun werk, ook wel clair-obscur genoemd. Hun overtuigend realisme en hun diepe psychologische inzicht tonen nauwe verwantschap, evenals hun zoektocht om op verhalende, schilderkunstige wijze grote thema's van de mensheid weer te geven. De expositie biedt nu voor het eerst de mogelijkheid de gelijkwaardige kwaliteiten van de schilders uitgebreid te vergelijken.
Bij wijze van proloog wordt werk van de Nederlandse Caravaggisten (Ter Brugghen, Van Baburen en Van Honthorst) getoond die Caravaggio's stijl navolgden en voor het eerst naar Nederland hebben gebracht. Rembrandt heeft het werk van deze kunstenaars gekend en is zo in contact gekomen met Caravaggio's vernieuwende stijl. Dat is te zien aan een aantal vroege werken van Rembrandt, waaronder De apostel Paulus aan zijn schrijftafel uit Neurenberg.
Rembrandt-Caravaggio wordt vormgegeven door de internationaal vermaarde ontwerper Jean-Michel Wilmotte uit Parijs. Hij heeft zijn sporen verdiend met projecten als de herinrichting van het Louvre en het Musée des Beaux-Arts in Lyon. Op dit moment is hij ook bezig de zalen voor het Nieuwe Rijksmuseum vorm te geven. De inrichting van de tentoonstelling Rembrandt-Caravaggio kan als een eerste proeve van zijn hand in Nederland worden beschouwd.
De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het kernprogramma van de Stichting Rembrandt 400 en is een van de meest ambitieuze tentoonstellingen die ter gelegenheid van Rembrandts 400ste verjaardag in 2006 in Nederland worden georganiseerd.
Partnership Van Gogh Museum-Rabobank
Het hoofdsponsorschap van Rembrandt-Caravaggio past in het langdurige partnership tussen de Rabobank en het Van Gogh Museum. Als hoofdsponsor krijgt de Rabobank met deze tentoonstelling een unieke mogelijkheid om haar 1,5 miljoen leden en overige klanten mee te laten genieten van de Nederlandse en Italiaanse meesters van het licht. Tevens draagt het bij aan de doelstellingen van het partnership om het Nederlands bezoek aan het Van Gogh Museum te stimuleren. De Vrijdagavondopenstelling, de Van Gogh Museumbus en het hoofdsponsorschap van Rembrandt-Caravaggio zijn daar uitvloeisels van.
Voor beeldmateriaal:
www.rembrandt-caravaggio.nl
Voor meer informatie :
Rijksmuseum
Pers & Publiciteit, Elles Kamphuis
Tel.: +31 (0)20 6747 172
Fax: +31 (0)20 6747 001
E-mail: pressoffice@rijksmuseum.nl
Van Gogh Museum
Afdeling Voorlichting & PR, Marion Wolff
Tel.: +31 (0)20 570 52 92
Fax: +31 (0)20 570 52 66
E-mail: pressoffice@vangoghmuseum.nl