Netwerk


Brein gijzeling Franse ambassade veroordeeld
Uitzenddatum: Vrij. 24 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Dirk Schouten

De oprichtster van het terroristische Japanse Rode Leger, Fusako Shigenobu, is gisteren veroordeeld voor de bezetting van de Franse ambassade in Den Haag in september 1974. Ze kreeg twintig jaar. In Netwerk een reconstructie van de gijzeling en een terugblik met Piet Springer, die destijds als agent betrokken was bij het incident.

Vuurgevecht
Drie leden van de Japanse terreurbeweging het Rode Leger vielen in september 1974 de Franse ambassade binnen. Een medewerkster van de ambassade belde de politie. Agent Piet Springer en een aantal collegaâs werden naar het gebouw gestuurd om poolshoogte te nemen. Binnen ontstond een kort vuurgevecht, waarbij een agente in haar rug werd geschoten. Ook een andere agent raakte gewond. Springer schoot bij dat gevecht een gijzelnemer in de arm.

Eisen
Kort na het vuurgevecht maakten de terroristen hun eisen bekend. Ze eisten de vrijlating van een lid van het Rode Leger die in Frankrijk vastzat, een miljoen dollar en een vliegtuig om te vluchten. Shigenobu had de gijzelingsactie georganiseerd, maar was zelf niet in de ambassade aanwezig.

Geweldloos
De Nederlandse autoriteiten wilden de gijzeling zonder verder geweld beëindigen, uit veiligheid van de gijzelaars. Een bestorming van de ambassade was daarom uitgesloten. Na dagen van onderhandeling werden de gijzelaars, inclusief de Franse ambassadeur Jacques Senard, vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van het lid van de Japanse terreurorganisatie, die naar Nederland was gevlogen. Ook kregen de gijzelaars 300.000 dollar en werd er een vliegtuig voor hen ter beschikking gesteld.

Niet welkom
Nederlandse piloten vlogen de Japanners, de gijzelaars en hun kameraad, naar Aden in Jordanië. Daar bleek, tot verbazing van de terroristen, dat de vier niet welkom waren. Na overleg vloog het toestel naar Damascus in Syrië waar de Japanners wel van boord konden gaan. De terroristen werden daar niet gearresteerd. Nadat ze het vliegtuig hadden verlaten, waren ze verdwenen.

Arrestaties
Pas in de jaren negentig werd de leider van de drie gijzelnemers, Hurao Wako, gearresteerd en in Japan voor de rechter geleid. In 2005 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Jun Nishikawa, die ook betrokken was bij de gijzeling, staat momenteel terecht. De derde gijzelnemer, Junzo Okudaira, is nog steeds op vrije voeten. Hij wordt gezocht voor de gijzeling in 1974, maar onder meer ook voor een bomaanslag in Italië.

In de uitzending
In Netwerk een reportage over de gijzeling in de Franse ambassade. In de uitzending blikt Piet Springer terug op wat er gebeurde tijdens de eerste momenten van de bezetting.