Vlaamse overheid

Hoger Onderwijs Vlaanderen: voor het eerst opleidingen geschrapt om nieuwe op te richten

Twee instellingen voor hoger onderwijs schrappen volgend academiejaar een opleiding om een andere te kunnen opstarten. Sinds de Bologna-hervorming ligt het opleidingsaanbod van universiteiten en hogescholen vast. De enige mogelijkheid om nog nieuwe opleidingen te starten, is bestaande opleidingen stop te zetten. De XIOS Hogeschool Limburg en de Karel de Grote-Hogeschool uit Antwerpen zijn de eerste hogescholen die dit doen. Ze kunnen zo een bachelor inrichten voor Bouw (XIOS) en Multimedia & Communicatietechnologie (Karel de Grote). Op voorstel van minister van Onderwijs Frank VANDENBROUCKE heeft de Vlaamse Regering ingestemd met hun aanvraag.

Het Structuurdecreet (2003) heeft het hoger onderwijs grondig hertekend. Basis daarvoor is de Bolognaverklaring die een transparant kader wil scheppen voor het Europees hoger onderwijs. Met de zogenaamde BaMa-hervorming heeft Vlaanderen - als een van de eersten in Europa - de principes van de Bolognaverklaring op het eigen hoger onderwijs toegepast. De bestaande opleidingen in hogescholen en universiteiten zijn hierbij omgevormd tot bachelors en masters.

Van deze fundamentele hervorming is gebruik gemaakt om het starten van nieuwe bachelor- en masteropleidingen beter te regelen. Te veel opleidingen leiden immers tot versnippering van de middelen. Dat brengt de kwaliteit van het hoger onderwijs in het gedrang. Het Structuurdecreet legt daarom strenge voorwaarden op aan nieuwe opleidingen. Zo toetst de onafhankelijke Erkenningscommissie of de opleiding wel een meerwaarde biedt in het bestaande onderwijslandschap. De Nederlands- Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) gaat nauwgezet na of er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat de opleiding van een hoge kwaliteit zal zijn. Bovendien kunnen nieuwe opleidingen pas worden ingericht als de betrokken instellingen bestaande opleidingen schrappen. Zo kan ook het bestaande aanbod beter worden geordend.

De XIOS Hogeschool Limburg en de Karel de Grote- Hogeschool uit Antwerpen zijn dus de eerste hogescholen die gebruikmaken van de mogelijkheid om in de BaMa- structuur een nieuwe opleiding in te richten. XIOS schaft haar bachelor Chemie geleidelijk af en vervangt die door een bachelor Bouw. Karel de Grote vervangt de bachelor Elektronica-ICT door een bachelor Multimedia & Communicatietechnologie. De afbouw van de 'oude' bachelors loopt gelijk met de invoering van de nieuwe. Studenten die nu Chemie of Elektronica-ICT volgen, kunnen dus hun studie in dezelfde instelling afwerken.

Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke is tevreden over deze manier van werken. Rationalisatie is een van de speerpunten van zijn beleid wat het hoger onderwijsbeleid betreft. Want de begrijpelijke eis voor meer geld in het hoger onderwijs klinkt maar geloofwaardig als dat geld ook doelmatig wordt besteed. In die zin maakte hij eerder al een akkoord met de hogescholen: in ruil voor een financiële injectie van 12,5 miljoen euro in 2006 hebben ze het aantal afstudeerrichtingen met ruim de helft verminderd, van 403 tot 191. Afstudeerrichtingen zijn specialisaties binnen bepaalde opleidingen en werden in het verleden vaak ingezet om studenten te lokken. Die praktijk hebben de hogescholen dus afgezworen. In de beide nieuwe opleidingen worden trouwens geen afstudeerrichtingen georganiseerd.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be