Ingezonden persbericht
Rijkswaterstaat lapt eigen regels aan haar laars: te veel licht op Veluwe
Arnhem, 23 februari 2006
Onlangs zijn langs de A50 Arnhem-Beekbergen spitsstroken aangelegd. Tijdens openstelling van deze spitsstroken worden deze met camera's bewaakt. Bij duisternis is voor deze camerabewaking verlichting nodig. Deze verlichting mag echter alleen in werking zijn, wanneer de spitsstrook is geopend. Dit is vastgelegd in het wegaanpassingsbesluit. De afgelopen tijd is geconstateerd dat de verlichting zonder openstelling van de spitsstrook echter in werking is. Ondanks verzoeken van de Gelderse Milieufederatie de verlichting te doven en de toezegging van Rijkswaterstaat brandt de verlichting nog steeds. Hierdoor overtreedt Rijkswaterstaat haar eigen verlichtingsregels en veroorzaakt onnodige lichtvervuiling op de Veluwe.
Op vrijdag 24 februari opent Minister Peijs officieel de spitsstroken op de A50 tussen Arnhem en knooppunt Beekbergen. De aanleg van deze spitsstroken is tot stand gekomen via de spoedwet wegverbreding. Gedurende de openstelling van deze spitsstroken vindt vanuit veiligheidsoverwegingen camerabewaking plaats. Bij duisternis is hiervoor verlichting noodzakelijk. Na sluiting van de spitsstroken is camerabewaking niet meer nodig en kan de verlichting worden gedoofd.
De A50 doorsnijdt het natuurgebied de Veluwe. Verlichting van de A50 tast de natuurwaarden in dit gebied verder aan. In overleg met Rijkswaterstaat hebben de Gelderse Milieufederatie, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Geldersch Landschap afspraken gemaakt over het beperken van de verlichting tot het absoluut noodzakelijke. Deze afspraken zijn vastgelegd in het wegaanpassingsbesluit. De verlichting mag alleen in werking zijn bij openstelling van de spitsstroken.
De afgelopen tijd was de verlichting ook met gesloten spitsstroken in werking. De Gelderse Milieufederatie heeft Rijkswaterstaat verzocht deze verlichting conform het wegaanpassingsbesluit te doven. Ondanks mondelinge toezegging van Rijkswaterstaat dat de verlichting twee weken geleden gedoofd zou worden, is dit tot op heden niet gebeurd. De Gelderse Milieufederatie zal nu een verzoek tot handhaving indienen om de overtreding van de verlichtingsregels uit het wegaanpassingsbesluit te beëindigen.
Nederland wordt steeds lichter. De toename van het nachtelijk kunstlicht bedraagt zo'n 3% per jaar. Steeds meer mensen en dieren ondervinden last van al dat licht. De Gelderse Milieufederatie voert een campagne voor behoud van de duisternis 'Laat het donker donker'. Meer informatie hierover vindt u op: http://www.geldersemilieufederatie.nl/index3.phtml?spcatid=2&sptekst=2
Noot voor de pers (
Ingezonden persbericht