Gemeente Berkelland


Professor Allaert geeft visie op sterke regionale economie


U moet in Berkelland een nieuwe dynamiek gaan ontwikkelen! We buitelen over elkander om te zeggen dat het zo slecht gaat met het platteland, maar het platteland wordt juist speerpunt van de economie! Europa stimuleert plattelandsregios. Maar plannen vanuit de regios moeten dan wel innovatief worden aangeboden. Er moet een nieuwe oriëntatie komen. Er is kennis en kapitaal, maar er moet nu ondernemingskracht worden losgepeuterd. Dat kunt u niet alleen. Er moet regionaal en interregionaal een incubatie- en innovatiestrategie worden ontwikkeld, aldus professor Allaert.

De hoogleraar vervolgt: Van Twente en Wageningen tot aan het Ruhrgebied moet er een mentaal kaartbeeld komen. Verdiep u in nieuwe ontwikkelingen, nieuwe ondernemingsvormen, nieuwe sociaal-culturele patronen, de netwerksamenleving, researchparken, scholen met entrepreneurschap, energietechnologie, nieuwe landbouw; nieuwe mogelijkheden moeten ontbolsterd worden. Nederland is te dirigistisch, schrijft te veel in plannen vóór wat de samenleving moet willen. Dat moet juist andersom. Bovendien creëren we een tégenstelling stad-platteland. Die moeten juist samenwerken! Ga met elkaar vooruit! Gebruik de rijkdom van het platteland; dát is je kapitaal!

In bijzijn van onder andere raadsleden, de wethouders J.H. Vennevertloo van ruimtelijke ordening en plattelandsontwikkeling en L.J.H. Scharenborg van economische zaken en stedenbouwkundige W. van Droffelen, leidde Prof. dr. G.R. Allaert afgelopen donderdag 16 februari een seminar in het gemeentehuis van Borculo over ruimtelijke economie. Professor Allaert is als hoogleraar Ruimtelijke economie en Ruimtelijke planning verbonden aan de Universiteit van Gent (B). Hij geldt als expert op het gebied van de ruimtelijke economie en wordt internationaal veel gevraagd om deze expertise in te zetten bij het helpen ontwikkelen van regios.

De gemeente Berkelland heeft plattelandsvernieuwing hoog op de agenda staan. Er zijn al diverse omvangrijke plattelandsvernieuwingsprojecten in uitvoering. Landinrichting, ruimtelijke ordening, stimuleren gebruik te maken van subsidieregelingen zijn andere instrumenten om de problematiek het hoofd te bieden. Ook wordt er geprobeerd zo veel mogelijk alternatieve werkgelegenheid te genereren. Zo wordt er volop geïnvesteerd in realisering van nieuwe- en revitalisering van bestaande bedrijfsterreinen en wordt recreatie als economische drager sterk gestimuleerd. Het gemeentebestuur wil zich blijvend bezinnen op oplossingen voor de bovenomschreven problematiek om hier vervolgens door middel van gebruikmaking van diverse ruimtelijke ordeningsinstrumenten nadere invulling aan te geven. Momenteel wordt er gewerkt aan een ruimtelijke visie voor 2030. Vandaar het seminar met professor Allaert.

Mutatiedatum 23/02/2006