PERSBERICHT
Wonen in de Westelijke Mijnstreek
Succesvolle regionale samenwerking
Sittard-Geleen, 23 februari 2006
Na een intensieve samenwerking hebben de regiogemeenten in de Westelijke Mijnstreek gezamenlijk de uitgangspunten en het programma vastgelegd voor woningbouwontwikkeling in de periode 2005-2010.
Naar een vitale regio die bindt en verbindt
Met de regionale notitie en het regionale woningbouwprogramma heeft de Westelijke Mijnstreek een belangrijke vervolgstap gezet in het denken en werken op regionale schaal. Een vitale regio is van groot belang voor de stad. En een kwalitatief stedelijk klimaat heeft op zijn beurt een belangrijke meerwaarde voor de regio (-gemeenten).
In het woonbeleid van de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek staat het uitgangspunt centraal dat alle bevolkingsgroepen kunnen beschikken over passende en betaalbare huisvesting en woningen. Naast voorzien in de grote behoefte aan woningen voor ouderen en jongeren, wil de regio vooral blijven werken aan kwalitatief hoogwaardige woningen, in verschillende prijsklassen, typen en soorten. Een woningvoorraad waarmee de regio ook op de lange termijn kan concurreren, zowel met omliggende regio's als op euregionaal en internationaal niveau.
De regio streeft naar een ontspannen woningmarkt met een goede en aantrekkelijk mix van verschillende typen en kwaliteiten woningen en volop keuze voor de woonconsument.
Gemeenten geven prioriteit aan:
. Projecten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Het gaat hierbij om woningen, die voorzien zijn van specifieke voorzieningen, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
. Herstructureringsprojecten. Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan grootschalige herstructurering, zoals bijvoorbeeld in Stadbroek, maar ook aan een groot aantal kleinere projecten zoals Kattekop in Urmond.
. Projecten gericht op instandhouding van vitale kernen en buurten. Het gaat hier met name om woningbouw in de vele kleinere kernen in de regio.
. Projecten die bijdragen aan versterking van het stedelijk klimaat. Hierbij moet gedacht worden aan de woningbouwprojecten in de centra van Sittard en Geleen.
Bovenstaande speerpunten vormden de basis voor een programma van plannen en projecten die tot 2010 worden uitgevoerd. Het gaat daarbij om 3269 woningen.
Provinciale woonvisie
De regionale notitie en het woningbouwprogramma zijn een uitwerking van de Provinciale Woonvisie Limburg, die in het voorjaar van 2005 is vastgesteld. Deze woonvisie geeft op provinciaal niveau indicatief aan hoeveel woningen er de komende jaren waar nodig zijn en aan welke kwaliteitseisen ze moeten voldoen. De gemeenten van de Westelijke Mijnstreek hebben de Provinciale Woonvisie Limburg verder uitgewerkt in de nota "Wonen in de Westelijke Mijnstreek, uitgangspunten en programma 2005-2010". Het voortouw is daarbij genomen door de vier gemeenten in de regio - Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein - in nauwe samenwerking met de provincie en met de centrumgemeente als kartrekker.
Afspraken regiogemeenten en provincie
De regiogemeenten hebben afgesproken om samen met de provincie periodiek de voortgang in de uitvoering van het woningbouwprogramma met elkaar af te stemmen en daarmee te bewaken. Op basis van de ontwikkelingen kunnen dan zonodig bijstellingen plaatsvinden. Tevens hebben de gemeenten afgesproken samen te gaan werken aan de opstelling van een regionale woonmilieuvisie. In deze visie op de (gewenste) kwaliteit van woningen en woonomgevingen in de regio Westelijke Mijnstreek wordt rekening gehouden met maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Hierbij werken gemeenten, provincie, woningcorporaties, marktpartijen, woonconsumenten etc. nauw samen. De uitkomsten ervan vormen het toetsingskader voor de gemeenten voor de beoordeling van toekomstige woningbouwprojecten.
Verantwoordelijk wethouders zijn: wethouder Van Lieshout (Beek), wethouder Claessen (Stein), wethouder Smeets (Schinnen) en wethouder Hanssen (Sittard-Geleen).
Gemeente Sittard-Geleen