| |Nr. |2006-090 | | |Arnhem|23 februari | | |, |2006 |STATENCOMMISSIE MONITORING JEUGDZORG KOMT MET ZES PRIORITEITEN VOOR JEUGDZORGBELEID Terugdringen wachtlijsten heeft hoogste prioriteit
De Commissie Monitoring Jeugdzorg heeft eind 2005 een serie voortgangsgesprekken gevoerd om de stand van zaken binnen de jeugdzorg in Gelderland te monitoren. Uit de gesignaleerde knelpunten hebben de commissieleden er zes geselecteerd die in hun ogen in 2006 prioriteit moeten krijgen. De zes prioriteiten met aanbevelingen zullen in de vorm van een initiatiefvoorstel in de vergadering van Provinciale Staten van 1 maart a.s. worden behandeld.
De Commissie draagt GS op om de aanbevelingen met voorrang op te pakken bij de uitvoering van het jeugdzorgbeleid. Voor de uitwerking van deze aanbevelingen zijn zowel provinciale als landelijke actoren verantwoordelijk. Daarom gaat de Commissie de aanbevelingen in de vorm van een pamflet aanbieden aan de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Zes aanbevelingen
Voorzitter van de Commissie Ria Aartsen (CDA) benadrukt dat Provinciale Staten zich erg betrokken voelen bij de jeugdzorg. "We zijn de boer opgegaan om informatie te verzamelen over de stand van zaken. Uit de verkregen informatie hebben we zes knelpunten geselecteerd die we met voorrang willen oppakken binnen het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2006." Om die knelpunten op te lossen geeft de Commissie Monitoring Jeugdzorg de volgende zes aanbevelingen:
. Los fysieke capaciteitsproblemen op die leiden tot wachtlijsten
. Verminder de administratieve lastendruk voor hulpverleners
. Verbeter de informatie-uitwisseling tussen Bureau Jeugdzorg (met name het AMK) en de Raad voor de Kinderbescherming
. Bereid projecten met vroegsignalering uit tot een dekkend netwerk
. Realiseer op zo kort mogelijke termijn een Zorgadviesteam (ZAT) op alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs
. Realiseer structurele inbedding van spoedeisende zorg. De Commissie heeft verder geconstateerd dat sinds het rapport 'Groeistuipen' (2003) ook verbeteringen zijn opgetreden. Aartsen: "Een belangrijke verbetering vinden wij dat er beter wordt samengewerkt, zowel tussen de zorgaanbieders onderling als tussen de zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg Gelderland. Ook zien we dat de spoedeisende zorg zijn vruchten begint af te werpen en daarom structureel moet worden." Monitoring
In het najaar van 2003 hebben Provinciale Staten van Gelderland een hoorzitting gehouden over het functioneren van de jeugdzorg in Gelderland. De aanbevelingen die daaruit voortkwamen, staan beschreven in het rapport 'Groeistuipen' en zijn verwerkt in het provinciale Beleidskader Jeugdzorg 2004-2007 en de Uitvoeringsprogramma's Jeugdzorg 2004, 2005 en 2006. In november 2004 is door dezelfde statenleden een reeks voortgangsgesprekken gevoerd met betrokkenen om te peilen in hoeverre de aanbevelingen uit het rapport waren opgepakt en effect sorteerden. Weer een jaar later heeft de blijvende behoefte om de voortgang in de uitwerking van de aanbevelingen te monitoren, geleid tot de instelling van de Commissie Monitoring Jeugdzorg, waarin alle fracties vertegenwoordigd zijn. Op 30 november en 7 december jl. heeft de commissie gesproken met vertegenwoordigers van Bureau Jeugdzorg, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, jeugdzorgaanbieders, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, de Raad voor de Kinderbescherming en met twee kinderrechters. Op basis van de verkregen informatie heeft de commissie het initiatiefvoorstel jeugdzorg opgesteld dat in de statenvergadering van 1 maart wordt behandeld.