Gemeente Rotterdam

"Melden is normaal, huiselijk geweld niet". Onder dit motto wil de gemeente inwoners van Rotterdam en omliggende gemeenten aansporen altijd iets te doen tegen huiselijk geweld.

Op de posters zijn dramatische oproepen te lezen van mensen in een poging een einde te maken aan huiselijk geweld. Zo staat groot op een viaduct geschreven Bart slaat zijn vrouw. Op een kruispunt staat gekalkt Jeffrey bedreigt zijn moeder. Schrijnend is het spandoek op de flat met Klaas misbruikt zijn dochter. Alle namen en situaties zijn verzonnen.

Gevoel
Voor plegers en slachtoffers werken de beelden hopelijk als spiegel. Voor omstanders is het een confrontatie met wat er achter de voordeur gebeurt. De campagne wil hiermee iedereen op hun gevoel aanspreken, en hen in beweging krijgen. Bijvoorbeeld met het slachtoffer praten, het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld bellen of aangifte doen bij de politie. De campagne "Meld Huiselijk Geweld. 010-44 38 444" start op 27 februari met posters op 30 bussen, 3 trams en in 329 abris (reclameborden). De campagne wordt later in het jaar herhaald.

Stijging meldingen
Van alle geweldsdelicten in de regio Rotterdam is 25% huiselijk geweld. Jaarlijks overlijden gemiddeld tien mensen aan de gevolgen ervan. In 2005 registreerde de politie Rotterdam Rijnmond meer dan 7.000 meldingen. De stijging van de laatste jaren is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de pro-actieve houding van de politie en een verbeterde registratie. De gemeente verwacht een verdere groei van het aantal meldingen in de periode 2006 2007. Pas daarna kan het aantal meldingen dalen.

Huiselijk geweld is geweld in de persoonlijke sfeer tussen bijvoorbeeld partners, ouders en kinderen en/of familieleden. Huiselijk geweld kan zowel lichamelijk als geestelijk geweld zijn, maar ook seksueel misbruik, eerwraak, of
jeugdprostitutie. Kinderen zijn ook het slachtoffer van huiselijk geweld als zij getuige zijn van het geweld tussen hun ouders.

24 uur per dag, 7 dagen per week
Via het telefoonnummer 010 - 44 38 444 krijgen plegers, slachtoffers, familie, buren en beroepskrachten advies, ondersteuning en informatie over hoe het geweld te stoppen. Het meldpunt is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is een samenwerking van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Rotterdam en omstreken, Vrouwenopvang Rotterdam, en Krisiscentrum. Deelnemende gemeenten zijn: Albrandswaard, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk, Ridderkerk, Krimpen a/d IJssel en Rotterdam.