Productschap Margarine


23.02.2006

AAK-NL krijgt grip op energiekosten met ProcSim

Tijdens de MVO-workshop over procesintegratie vertelden Hans Thesingh en André Broere van AAK-NL (Aarhuskarlshamn Netherlands BV) vol vuur over de resultaten van hun energiemanagementproject.

Door het werkelijke energieverbruik te vergelijken met het energiegebruik dat met behulp van simulatiesoftware ProcSim kan worden berekend, kan een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd. Hierdoor kreeg AAK-NL uit Zaandijk bijvoorbeeld inzicht in de pieken in het gasverbruik. Had men eerder met deze software kunnen werken, dan was een onverwacht piekverbruik van slechts een kwartier, met boete van 12.000, wellicht te voorkomen geweest.

Tijdens de workshop op 14 februari 2006 in Nieuwegein kregen de aanwezigen uitleg over twee nieuwe softwaretools waarmee flink wat energie kan worden bespaard.

Allereerst was er aandacht voor de vereenvoudigde pinch-methode. Arjen Kuin gaf in zijn presentatie aan hoe met behulp van de vereenvoudigde pinch-methode (in Excel) een of meer onderdelen van de bedrijfsvoering worden gemodelleerd. Vervolgens kan men diverse warmtewisselaarconfiguraties doorrekenen. Door de verschillende scenario's te vergelijken kan men de meest optimale situatie berekenen en vaststellen of een investering lonend is. Door bedrijfsonderdelen te kiezen die logistiek gezien bij elkaar horen ontstaat een werkbare situatie en blijft flexibiliteit behouden voor aanpassingen en bedrijfsuitbreidingen. Door gebruik te maken van Excel is het model gemakkelijk aan te passen aan de bedrijfsspecifieke situatie.

De batchoptimalisatiesoftware ProcSim is met name bedoeld om de gevolgen door te rekenen van het schuiven van de batches in de tijd, zodat het effect op het energieverbruik zichtbaar wordt, zo bleek uit de presentatie van Ron Ongenae. In de praktijk zijn de afdelingen logistiek en productie gericht op het op order produceren van producten. Dit leidt er vaak toe dat op maandagochtend alle processen worden opgestart om alles zo snel mogelijk gereed te hebben, terwijl daar logistiek gezien vaak geen noodzaak toe is. Door met opstarttijden te schuiven wordt het mogelijk om de piek te dempen en betere uitwisseling van warmte en koude te organiseren. Door de productie in de tijd te rekken sluiten batches beter op elkaar aan en wordt het energievretende leegdraaien en opnieuw opstarten van lijnen voorkomen. Met de planningsoftware is dit alles mogelijk zonder negatieve gevolgen voor de planning. Een batch die vrijdag klaar moet zijn, hoeft niet al op woensdag gereed te zijn. Uiteraard vergt dit wel een goede samenwerking met de planningsafdeling en vergt het een omslag in het denken van de productiemensen die niet simpelweg meer "volle bak" moeten draaien.

Groot voordeel van de software is dat de effecten worden gevisualiseerd en daardoor ook voor niet-technici te begrijpen. Het programma is gemakkelijk aan te passen aan de bedrijfsspecifieke situatie. De batchoptimalisatiesoftware geeft ook inzicht in het actuele functioneren vanwege de mogelijkheid om het theoretische energieverbruik naast het actuele verbruik te leggen. Zo werd het stil in de zaal toen uit de gepresenteerde studie bleek dat één unit een energieverbruik had dat een factor 10 hoger was dan het theoretisch verbruik, met een extra kostenpost van dik 100.000,- tot gevolg. Hieruit blijkt dat het werkelijke energieverbruik in complexe situaties het bevattingsvermogen te boven kan gaan.

Tijdens een workshop in 2003 die geheel gericht was op energiemonitoring bleek reeds het belang van een goede informatievoorziening. Met de nieuwe tools wordt het ook mogelijk om actief in te grijpen en met minder energie te produceren. En als neveneffect is het bovendien mogelijk om energiekosten vrij exact toe te rekenen aan de betreffende producten.

Doelgroep
De pinchsoftware is met name interessant voor bedrijven die nog niet of al wat langer geleden een energiestudie hebben uitgevoerd en wellicht nog mogelijkheden hebben om hun processen beter op elkaar af te stemmen. De batchoptimalisatiesoftware heeft het meeste resultaat bij die bedrijven die met name batchgewijs produceren en waar processtromen opgewarmd en afgekoeld worden.

Bedrijven die niet in de gelegenheid waren om deel te nemen aan de workshop, kunnen voor het bestellen van een demo contact opnemen met Ron Ongenae.