Gemeente Hoorn


Wethouder Van Weel installeert klankbordgroep voor masterplan hoofdinfrastructuur

Persbericht d.d.: 21 februari 2006

Wethouder Cilia van Weel installeerde vorige week donderdag een breed samengestelde klankbordgroep die de verkeersproblemen in Hoorn te lijf gaat. Voor de klankbordgroep, die uit zo'n 20 vertegenwoordigers van diverse organisaties en belangengroeperingen bestaat, is een belangrijke rol weggelegd bij de totstandkoming van het Masterplan Hoofdinfrastructuur. In dit plan ontvouwt het gemeentebestuur van Hoorn dit jaar zijn visie om Hoorn bereikbaar, verkeersveilig en leefbaar te houden. De visie moet uitmonden in concrete maatregelen die de komende jaren ten uitvoer komen.

Uitgenodigd om in de klankbordgroep zitting te nemen, zijn de Overleggen Leefbaarheid, het bedrijfsleven, verkeersorganisaties, de hulpdiensten, het onderwijs, de jongeren- en ouderenraad.

Interactief
Het masterplan komt tot stand via een interactief proces. De start daarvan is de enquête onder de inwoners van Hoorn en de regio die tot het einde van deze maand loopt. Zij kunnen hun ervaringen met onveilige oversteekplaatsen, onacceptabele verkeersdrukte, ontbrekende fietspaden, te hoge snelheden, en slecht bereikbare voorzieningen met de gemeente delen. De enquête is uitgezet via bonnen in het Westfries Weekblad, formulieren die in de stad zijn verspreid en via de gemeentelijke website.

Actie
De klankbordgroep komt vier keer in actie:
* de eerste activiteit vindt plaats op donderdag 13 april. Tijdens een lunchbijeenkomst wordt met behulp van kaarten een probleemanalyse gepresenteerd, die mede tot stand is gekomen op basis van de enquête onder de bevolking. De klankbordgroep bespreekt de problematiek, kiest een aantal probleempunten en bezoekt die per fiets. De resultaten van deze eerste bijeenkomst worden samengevat in kaarten;

* de feitelijke planvorming vindt plaats in een drietal werkateliers op 11 mei, 15 juni en 13 juli. Ambtelijk geformuleerde oplossingsrichtingen die in schetsen zijn uitgewerkt, worden aan de klankbordgroep gepresenteerd die commentaar en aanvullingen kan geven. Later op de middag is er een inloopspreekuur, waar inwoners en andere belangstellenden de gemaakte schetsen kunnen bekijken en van commentaar voorzien.

Alle resultaten worden verwerkt in een conceptplan. De afronding van het interactieve proces vindt plaats tijdens een stadsgesprek op donderdag 21 september. Tijdens dit stadsgesprek kan iedereen daarover van gedachten wisselen. Daarna wordt het Masterplan afgerond en uiteindelijk door de gemeenteraad vastgesteld.
---