MKB-Nederland

8-02-2006
Ook compensatie zorgkosten voor zelfstandigen nodig (Nieuwsbericht)

MKB-Nederland wil dat de Tweede Kamer zich ook inzet om de tegenvallende koopkracht - veroorzaakt door het nieuwe zorgstelsel - van zelfstandigen te repareren. Net als grote groepen werknemers, ambtenaren en aowers zijn ook zij er flink op achteruit gegaan, oplopend tot duizenden euros per jaar.

Nu de effecten van het nieuwe zorgstelsel bekend worden, krijgt MKB-Nederland helaas het gelijk aan haar zijde. In augustus vorig jaar trok de mkb-koepel aan de bel bij minister Hoogervorst van volksgezondheid. Voorlopige inschattingen toonden een forse inkomensachteruitgang aan voor ondernemers.

Voor zelfstandigen zonder personeel (zzpers) is daarop de inkomensafhankelijke premie verlaagd naar 4,4 procent, maar dit is nog volstrekt onvoldoende. Directeuren die grootaandeelhouder of eigenaar (dga) zijn van hun bedrijf kregen helemaal geen compensatie en betalen nu het volle pond. In een brief aan de Kamer in november vorig jaar, tijdens de behandeling van het Belastingplan 2006, heeft MKB-Nederland met rekenvoorbeelden de financiële gevolgen aangetoond.

De pijn wordt het hardst gevoeld bij zelfstandigen met een inkomen tussen de 25 en 40 duizend euro. Zij konden zich tot en met vorig jaar relatief goedkoop particulier verzekeren. Zij komen niet in aanmerking voor de zorgtoeslag en krijgen evenmin een vergoeding van een werkgever: dat zijn ze immers zelf. Voor echtparen die samen een bedrijf leiden als dga verdubbelen de negatieve consequenties zelfs.

MKB-Nederland roept ondernemers op die er financieel op achteruitgaan door het nieuwe zorgstelsel zich te melden (via deze link), met daarbij het verzoek aan te geven wat ze in het oude stelsel betaalden en wat ze in 2006 kwijt zijn aan zorgkosten. Hoe meer voorbeelden MKB-Nederland kan overleggen, hoe sterker het pleidooi voor compensatie.

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2006 | Disclaimer |