Gemeente Amsterdam

Allereerste gemeentelijk toezichthouders zwaaien af

22 februari 2006
---
Dienst Stadstoezicht

Op donderdag 23 februari 2006 zwaaien de allereerste officiële gemeentelijk toezichthouders in Nederland af. Deze toezichthouders zijn hoog gekwalificeerd en op vele toezichtgebieden in de openbare ruimte inzetbaar om de (sociale) veiligheid te waarborgen.

Albert Cuyp De toezichthouders volgden hun opleiding bij de dienst Stadstoezicht van de gemeente Amsterdam. Stadstoezicht ontwikkelde de MBO-2-opleiding voor gemeentelijk toezichthouder zelf en is daarmee de eerste die een echte beroepskwalificatie afgeeft voor dit werkgebied.

Allereerste gemeentelijke toezichthouders

De ruim veertig toezichthouders die op 23 februari hun diploma in ontvangst nemen, mogen zich als eersten in Nederland officieel gemeentelijk toezichthouder noemen. Een inmiddels erkend beroep.

Deze gemeentelijk toezichthouders zijn adequaat opgeleid en allround. Dit maakt een flexibele inzet mogelijk als onder meer verkeersregelaar, bij het ondersteunen van reinigingsagenten, als buurtconciërge en bij het assisteren van de politie.

Behoefte aan een (hoog)gekwalificeerd, allround toezichthouder

De afgelopen jaren merkte de dienst Stadstoezicht dat er een toenemende vraag was van de Amsterdamse stadsdelen naar goed gekwalificeerde toezichthouders die op een snelle wijze op meerdere toezichtgebieden in de openbare ruimte inzetbaar waren.

Hiermee geeft de gemeente Amsterdam invulling aan `meer blauw op straat' om de veiligheid van burgers zo goed mogelijk te garanderen en verder te verbeteren. Beethovenstraat

In 2004 startte een selectie toezichthouders van de dienst Stadstoezicht met de opleiding voor gemeentelijk toezichthouder. Een door Stadstoezicht zelf opgezette MBO-2-opleiding. Op deze wijze wilde Stadstoezicht een kwaliteitsslag maken en zich verder professionaliseren.

Stadstoezicht is met de opleiding Gemeentelijk Toezichthouder uniek en geeft als eerste een echte beroepskwalificatie af voor dit werkgebied. De opleiding vormt tegelijk de voorloper van de landelijke opleiding `Medewerker Toezicht en Veiligheid op MBO-2 niveau'.

Een opleiding waarbij het ECABO -kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven- nauw samenwerkt met en optimaal gebruik maakt van de expertise van de dienst Stadstoezicht.

Opzet opleiding

De opleiding voor gemeentelijk toezichthouder beslaat vier vakgebieden namelijk verkeerstoezicht, toezicht en veiligheid, leefmilieu en toezicht in de wijk. De gemeentelijk toezichthouder in opleiding loopt bij elk vakgebied een stage van drie maanden. Tijdens de opleiding wordt zowel theorie onderwezen als ook in de praktijk geoefend. Aan het eind van de opleiding doet de gemeentelijk toezichthouder de `proeve van bekwaamheid'. In dit praktijkexamen moet hij laten zien dat hij de theorie en de opgedane vaardigheden goed vertaalt naar de praktijk op straat.

De deelnemers krijgen tijdens hun opleiding een coach toegewezen. Voor de toetsing van de praktijkopgaven speelt de coach een belangrijke rol.

Profiel dienst Stadstoezicht Amsterdam

Stadstoezicht is een onderdeel van de gemeente Amsterdam en wil een actieve bijdrage leveren aan een veilig, schoon en bereikbaar Amsterdam.

Stadstoezicht kent drie werkterreinen, namelijk: * toezicht in de openbare ruimte, * uitvoering van het betaald parkeren op straat * en handhaving leefmilieu.

Stadstoezicht zet dagelijks toezichthouders in voor de veiligheid in de openbare ruimte, bijvoorbeeld verkeersregelaars, buurtconciërges, toezichthouders in de metro en medewerkers toezicht en veiligheid. Daarnaast verzorgen de reinigingsagenten van Stadstoezicht in samenwerking met een aantal stadsdelen de handhaving van de milieuregels en de controle op vergunningen.