Gemeente Nederbetuwe


Inspraakprocedure ontwerp Dorpsvisie Ochten met inspraakavond 22 februari 2006

Bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen wordt de bevolking actief betrokken. Met ingang van 23 februari 2006 is dit het geval met het ontwerp van de Dorpsvisie Ochten. Gedurende vier weken ligt het ontwerp ter inzake bij de balie Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Doel dorpsvisie
De dorpsvisie is een logisch vervolg op de "Structuurvisie Kernen gemeente Neder-Betuwe", die door de gemeenteraad op 30 oktober 2003 is vastgesteld. De structuurvisie vormt het beleidskader voor de ruimtelijke ontwikkeling van de zes kernen in de gemeente.

De structuurvisie is echter tamelijk globaal. Daarom moeten de zogeheten dorpsvisies voor alle kernen meer op detailniveau worden uitgewerkt. Vervolgens zijn de dorpsvisies de basis voor de totstandkoming van een nieuw, integraal bestemmingsplan voor elk dorp. Daarmee is het belang van de dorpsvisie belicht, omdat uiteindelijk het bestemmingsplan het toetsingskader is voor concrete ruimtelijke ontwikkelingen.

Voorbereiding ontwerp-visie
Als eerste is Ochten aan de beurt. In het najaar van 2004 vond als voorbereiding van de dorpsvisie een inloopavond plaats, waar de Ochtenaren en andere belangstellenden wensen en ideeën naar voren konden brengen. Aan de hand van een vijftal themas, relevant voor de ruimtelijke ontwikkeling van het dorp, vond een discussie plaats. De avond leverde veel nuttige informatie op, waarvan gebruik is gemaakt bij de totstandkoming van de ontwerpvisie. Een van de belangrijkste onderdelen betreft de ontwikkelingsrichting van het centrum van het dorp rond het dokter M. van Drielpein en omgeving. Cruciaal is hier de keuze "winkelconcentratie, ja of nee". Onlangs is duidelijk geworden, dat er voldoende draagvlak is voor dit project en kon het ontwerp van de visie worden afgerond.

Niet onvermeld mag blijven de rol, die de "Klankbordgroep Dorpsvisie Ochten" bij de voorbereiding van de ontwerpvisie speelde. Naast vertegenwoordigers van plaatselijke instellingen en organisaties bestaat de groep uit negen inwoners van Ochten. Dezen reageerden op een oproep in de Rhenense Betuwse Courant en leverden vanuit hun specifieke (vak)kennis of lokale bekendheid een waardevolle bijdrage.

Informatieverstrekking met betrekking tot ontwerp-visie In de editie van het Neder Betuwe Magazine, die in de tweede week van december 2005 huis aan huis is verspreid, is royaal aandacht aan de ontwerpvisie geschonken. Daartoe is eerst in kort bestek de huidige situatie van het dorp getypeerd. Vervolgens is in vogelvlucht zowel het functionele toekomstbeeld van Ochten als de visie voor de ruimtelijke ontwikkelingsrichting van het dorp beschreven. Tenslotte zijn onder de noemer "visie op eenheden" de beleidsvoornemens nader uitgewerkt en aan de hand van kaartmateriaal en fotos in beeld gebracht.

Inspraakbijeenkomst
Als onderdeel van de procedure vindt op 2 maart 2006 een inspraakbijeenkomst plaats in zalencentrum "De Vicary", Dokter M. van Drielplein 2 in Ochten, aanvang 19.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst zal het ontwerp worden toegelicht en zullen insprekers in de gelegenheid worden gesteld hun zienswijze over het ontwerp te geven. Tevens is er gelegenheid met het gemeentebestuur omtrent het ontwerp van de visie van gedachten te wisselen.

Inspraakreacties
Tijdens voornoemde periode van vier weken kunnen ingezetenen en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen schriftelijk en/of mondeling hun mening over het ontwerp kenbaar maken alsmede daarover vragen stellen, opmerkingen maken en/of wensen naar voren brengen, die in het eindverslag van de inspraakprocedure zullen worden meegenomen.

Indienen schriftelijke en mondelinge reacties
Schriftelijke reacties moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe, Postbus 20, 4043 ZG Opheusden. Voor mondelinge reacties dient een afspraak te worden gemaakt met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (tel. 0488-449837). Ook voor nadere informatie kunt u contact opnemen met deze afdeling.

Verdere procedure
De inspraakreacties zullen door burgemeester en wethouders worden beoordeeld en waar zinvol in de ontwerpvisie worden verwerkt. Vervolgens zal het ontwerp worden voorgelegd aan de commissie Grondgebiedzaken en het sluitstuk van de procedure is de vaststelling door de gemeenteraad. Het is de bedoeling, dat de besluitvorming door de raad voor de zomervakantie plaatsvindt. Direct aansluitend zal dan met de voorbereiding van het nieuwe bestemmingsplan voor het dorp Ochten worden gestart.