Ingezonden persbericht
Mediabijeenkomst 'Hollandse helden in de Oncologische Zorg'
Persuitnodiging
Den Haag, 9 februari 2006
Geachte heer/mevrouw,
Op donderdag 23 februari organiseert Nederland BreedbandLand (NBL) vanaf 16.00 uur de mediabijeenkomst 'Hollandse helden in de Oncologische Zorg' op Kasteel De Wittenburg te Wassenaar. Deze bijeenkomst is de kick-off van het door het NBL opgezette eerste nationale Opschalingsproject in de Zorg, gericht op Teleconsultatie en Telecollaboratie in het oncologische zorgproces.
In deze interactieve bijeenkomst wordt ingegaan op ontwikkelingen rond de diverse lopende projecten en hun resultaten voor Teleconsultatie (diagnostiek en consult op afstand) en Telecollaboratie (elektronisch op afstand samenwerken aan gezamenlijke dossiers).
Tijdens de bijeenkomst worden twee samenwerkingsovereenkomsten ondertekend.
Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.
Programma
16.00 uur Ontvangst
16.30 uur Welkom door Michel van de Bel, vice-voorzitter NBL en directeur Microsoft Nederland
16.35 uur Opening door de dagvoorzitter, Willem Geerlings, lid Raad van Bestuur Erasmus MC
16.45 uur Toespraak door Hans Hoogervorst, minister VWS (gevraagd)
17.00 uur Presentatie door Pieter Vierhout, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten
17.15 uur Presentatie door Boi Jongejan,
voorzitter van de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC)
17.30 uur Ondertekening Samenwerkingsovereenkomsten door partners in Teletoco en Opschaling
17:40 uur Paneldiscussie o.l.v. de dagvoorzitter met VWS (Martin van Rijn),
EZ (Guus Broesterhuizen), de directeuren van IKZ, IKMN en IKN, NBL industrieleden, Pieter Vierhout en Boi Jongejan
18.30 uur Buffet en mogelijkheid tot het houden van afgesproken interviews
20.00 uur Sluiting
Doel van het project
Zorgen dat op landelijke schaal teleconsultatie wordt ingevoerd in de oncologische zorg, door gebruik te maken van breedbandige ICT-toepassingen die door de zorgverleners zelf als best-practice worden ervaren. Het project bestaat in feite uit twee deelprojecten; beide zijn in essentie publiek-privaat gefinancierd.
1. Teletoco (Teleconsultatie, Toepassingen en Connectiviteit), dat tot doel heeft bestaande lokale kennis en ervaring over teleconsultatie te bundelen en beschikbaar te maken op landelijk niveau. Betrokken partijen zijn NBL (uitvoering), het ICT-bedrijfsleven en de ministeries van VWS en EZ (financiering) en kennisinstellingen zoals TNO. De Orde van Medisch Specialisten en de VIKC ondersteunen het project. Hoewel Teletoco over meer gaat dan teleconsultatie en telecollaboratie in de oncologie, ligt daar in de eerste helft van het project wel het accent.
2. De feitelijke implementatie van breedbandige teleconsultatietoepassingen in de regio´s van drie Integrale Kankercentra (IKC's): Noord-, Midden- en Zuid-Nederland. In de deelnemende ziekenhuizen en Radiotherapeutische centra komen voorzieningen voor breedbandige visuele communicatie en het elektronisch delen van medische beelden, waarmee de specialistische oncologische teams hun werk optimaal kunnen doen. Ze maken daarbij gebruik van de schaarse capaciteit van specialisten, die vanuit andere centra op afstand kunnen deelnemen aan besprekingen.
Oncologie in Nederland
De oncologische zorg in Nederlandse ziekenhuizen kost meer dan een miljard euro per jaar. Dit bedrag stijgt de komende jaren, omdat het aantal nieuwe kankerpatiënten de komende tien jaar naar verwachting met meer dan 25% toeneemt. Bij ongewijzigd beleid is het aantal kankerpatiënten in 2015 zelfs bijna 70% hoger dan in 2005.
Om aan deze groep voldoende gekwalificeerde zorg te kunnen besteden tijdens de vaak lange behandeltrajecten, is een verbetering van efficiëntie en effectiviteit in het diagnose- en behandelproces vereist.
In de oncologie is er sprake van frequent overleg in multidisciplinaire teams van specialisten en van uitwisseling van grote hoeveelheden digitale beelden. Deze beelden worden in de ziekenhuizen gebruikt om diagnose te stellen en de daarop volgende behandeling te plannen.
Met moderne technologieën kan kennis makkelijker en sneller worden gedeeld en informatie op een kwalitatief hoogwaardige manier worden verspreid. De inzet van voldoende en slimme grootschalige breedbandige ICT-toepassingen kan de toename van kosten aanzienlijk beperken. Gelijktijdig zal de kwaliteit van de behandeling en de zorg toenemen.
Over NBL
Het NBL wil innovatie versnellen in maatschappelijke en economische sectoren door gebruik te maken van de mogelijkheden die breedband biedt. Het NBL identificeert 'voorhoede' projecten in een sector. Door koppeling of verbreding van die projecten vindt opschaling plaats naar nationaal niveau en brengt het NBL vraag en aanbod bij elkaar. Het NBL maakt gebruik van de kennis en ervaring van specialisten uit de betreffende sector, werkt précompetitief en onafhankelijk. In het NBL werken bedrijfsleven en overheid samen in een publiek-private samenwerking.
Het NBL is actief in de gezondheidszorg, het onderwijs, het MKB, de overheidsdienstverlening en in de thema's mobiel werken, serious gaming en veiligheid.
Informatie en aanmelden voor dit evenement
Winkelman en Van Hessen
Fleur van Bruggen en Eva Wolf
Telefoon (070) 4161616
fvanbruggen@winkelmanenvanhessen.nl
ewolf@winkelmanenvanhessen.nl
www.nederlandbreedbandland.nl