European Union



IP/06/210

Brussel, 22 februari 2006

Vogelgriep: Vaccinatie van bepaalde categorieën pluimvee in Frankrijk en Nederland goedgekeurd

De voorstellen van de Commissie betreffende goedkeuring van de plannen van Frankrijk en Nederland voor gerichte preventieve vaccinatiecampagnes van pluimvee, als een voorzorgsmaatregel tegen de hoogpathogene vogelgriep, hebben vandaag steun gekregen van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid. De vaccinatieprogramma's zijn alleen toegestaan voor bepaalde categorieën vogels in bepaalde regio's, en zijn onderworpen aan strenge eisen met betrekking tot toezicht en controle. Deze eisen omvatten beperkingen van verplaatsingen, strikt toezicht op gevaccineerde koppels om te verzekeren dat het virus niet onopgemerkt blijft, en zorgvuldige documentering. Gevaccineerd pluimvee moet ook onderscheiden kunnen worden van pluimvee en vogels met het vogelgriepvirus. Dit is mogelijk met behulp van de DIVA-strategie (Differentiating between Infected and Vaccinated Animals) (zie MEMO/06/92). De voorstellen van de Commissie betreffende goedkeuring van de vaccinatieplannen omvatten ook voorwaarden en beperkingen voor het in de handel brengen van gevaccineerde vogels en producten daarvan.

Markos Kyprianou, Commissaris voor gezondheid en consumentenbescherming, verklaarde: "De recente gevallen van vogelgriep onder wilde vogels in de EU hebben nog duidelijker gemaakt dat wij alle mogelijkheden om ons pluimvee tegen dit virus te beschermen, moeten onderzoeken. Gerichte preventieve vaccinatie, in combinatie met afdoende aanvullende maatregelen, is toegestaan onder de nieuwe vogelgrieprichtlijn en kan een effectief instrument zijn in combinatie met de strenge preventieve maatregelen die al van kracht zijn in de EU. Met het oog op de terugkeer van de trekvogels in het voorjaar verzoek ik de lidstaten dringend om alert te blijven op ieder teken van vogelgriep en om alle voorzorgsmaatregelen waartoe we in de afgelopen maanden besloten hebben, te blijven toepassen."

Franse eenden en ganzen

Het vandaag goedgekeurde Franse programma betreft de vaccinatie van eenden en ganzen in de departementen Landes, Loire-Atlantique en Vendée, waar het risico van vogelgriep geacht wordt bijzonder hoog te zijn. Vaccinatie van de eenden en ganzen in deze regio's wordt noodzakelijk geacht omdat zij moeilijk binnen gehouden kunnen worden, en dus niet effectief tegen contact met mogelijk besmette wilde vogels kunnen worden afgeschermd. De inenting zal onmiddellijk beginnen en doorgaan tot 1 april 2006, tegen welke datum ongeveer 900 000 vogels tegen het H5N1-virus gevaccineerd moeten zijn. Het Franse plan geeft aan welke toezicht- en controlemaatregelen genomen zullen worden met betrekking tot de gevaccineerde vogels. Deze omvatten een voorafgaand onderzoek van koppels om na te gaan of aan de gezondheids- en bioveiligheidsnormen wordt voldaan, maandelijkse klinische controles van de bedrijven, en het gebruik van verklikkerdieren (niet gevaccineerde controlevogels) om na kunnen gaan of het vogelgriepvirus aanwezig is in een gevaccineerd koppel.

Pluimveehouders zullen worden geïnformeerd over criteria aan de hand waarvan zij kunnen controleren of het virus zich eventueel toch voordoet onder de gevaccineerde vogels.

Het voorstel van de Commissie bevat naast deze door Frankrijk aangegeven maatregelen nog een aantal voorwaarden, met name met betrekking tot het vervoer van gevaccineerd pluimvee. Gevaccineerd levend pluimvee, broedeieren daarvan en eendagskuikens mogen niet naar een andere lidstaat of derde land worden uitgevoerd. Binnen Frankrijk mogen gevaccineerde vogels alleen worden overgebracht naar andere gevaccineerde bedrijven, naar bedrijven waar gevaccineerde en niet-gevaccineerde vogels strikt gescheiden worden gehouden, of naar een slachthuis voor onmiddellijke slacht. Vers vlees en vleesproducten van gevaccineerd pluimvee mogen in de EU in de handel gebracht en naar derde landen uitgevoerd worden, op voorwaarde dat ze afkomstig zijn van bedrijven die aan alle voorwaarden voldoen, dat het betreffende koppel 48 uur voor de slacht door een dierenarts is gecontroleerd, en dat de producten voldoen aan de relevante voorschriften inzake diergezondheid. Het voorstel van de Commissie omvat ook een voorschrift dat voor gevaccineerde vogels en producten daarvan gebruikte verpakkingen en vervoermiddelen afdoende schoongemaakt en ontsmet moeten worden.

Nederlandse hobbyvogels en buitenloopkippen

Het Nederlandse vaccinatieplan betreft hobbypluimvee en buitenloopkippen in het gehele land. Er zijn tussen de 1 en 3 miljoen hobbyvogels in Nederland, en ongeveer 5 miljoen buiten lopende legkippen. Deze inenting zal op vrijwillige basis aangeboden worden, als een alternatief voor het verplicht ophokken van deze dieren. Alle geldende bioveiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld het onder een dak voederen van pluimvee, moeten ook verder worden toegepast, of de eigenaars nu laten vaccineren of niet. Het Nederlandse plan bevat gedetailleerde bepalingen inzake toezicht en controle. Met behulp van niet gevaccineerde controlevogels en veterinaire tests zal gecontroleerd worden of het virus zich voordoet in gevaccineerde bestanden, gevaccineerd pluimvee moet onderscheiden kunnen worden van niet-gevaccineerde vogels, er zullen registers van alle gevaccineerde bedrijven worden bijgehouden, en de geldende bioveiligheidsvoorscnhriften zullen toegepast blijven worden.

Het vandaag overeengekomen voorstel van de Commissie verscherpt de Nederlandse bepalingen inzake verplaatsingen van pluimvee en producten daarvan. Gevaccineerd hobbypluimvee zal alleen mogen worden overgebracht naar andere gevaccineerde hobbybedrijven binnen Nederland, en alleen met toestemming van de autoriteiten. Voor het overbrengen van deze vogels naar een andere lidstaat zullen zowel de Nederlandse autoriteiten als de autoriteiten van het land van bestemming toestemming moeten verlenen. Vlees en andere producten van hobbypluimvee mogen nu al niet op de markt gebracht worden, en aanvullende bepalingen betreffende producten van gevaccineerde hobbyvogels zijn dus niet noodzakelijk. Gevaccineerde buitenloopkippen mogen alleen naar andere gevaccineerde bedrijven of rechtstreeks naar een slachthuis binnen Nederland worden overgebracht, en mogen niet naar het buitenland worden vervoerd. Eieren van gevaccineerde legkippen mogen binnen de EU op de markt gebracht worden, en mogen ook naar derde landen worden verzonden, op voorwaarde dat aangetoond kan worden dat ze afkomstig zijn van een bedrijf dat vrij is van ziekte, en dat ze in een speciaal daartoe aangewezen pakstation verpakt worden in wegwerpverpakkingen, overeenkomstig de geldende bioveiligheidsvoorschriften.

Vers vlees en vleesproducten van gevaccineerde legkippen mogen in de handel gebracht worden, op voorwaarde dat ze afkomstig zijn van bedrijven die aan alle voorwaarden voldoen, dat het betreffende koppel 48 uur voor de slacht door een dierenarts is gecontroleerd, en dat de producten voldoen aan de algemene voorschriften inzake diergezondheid.