Gemeente 's-Hertogenbosch

22-02-2006
Presentatie Masterplan GZG-terrein

Tijdens een informatiebijeenkomst op 20 februari is het plan voor de herontwikkeling van het GZG-terrein gepresenteerd. In dit nieuwe stuk binnenstad krijgt de stadsbibliotheek als modern centrum voor communicatie en informatie een centrale plek aan een groot plein. Vanuit dit plein sluiten verschillende straten met een mix aan winkels aan op de bestaande winkelgebieden in het centrum. Het plan biedt daarnaast een gevarieerd aanbod aan appartementen en stadswoningen. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Binnendieze die een extra vertakking krijgt met een opstapplaats voor rondvaartboten.

In 2010 verhuist de locatie Groot Ziekengasthuis (GZG) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis naar een andere locatie in de stad. Het terrein tussen de Zuid Willemsvaart en de Markt komt daarmee vrij voor herontwikkeling. Voor de gemeente is het een buitenkans om nieuwe initiatieven te ontplooien in de oude binnenstad. Samen met ontwikkelaars Heijmans en BAM (VOF GZG) heeft de gemeente, David Mackay van MBM Arquitectes uit Barcelona opdracht gegeven een plan te ontwikkelen dat nu is gepresenteerd.

Bibliotheek en winkels
Een spilfunctie in het plan is toebedeeld aan de stadsbibliotheek. Centraal gelegen aan een plein moet zij uitgroeien tot een modern centrum van communicatie, informatie, educatie en cultuur. Er wordt gezocht naar een synergie van functies door samenwerking te zoeken met bijvoorbeeld het Stadsarchief en culturele instellingen. Vanuit het centrale plein vormen winkelstraten en pleintjes de overgang naar de Arena. Het plan voorziet in een winkelconcept dat bestaat uit een mix van grootschalige en kleinschalige winkelformules.

Binnendieze en monumenten
De Binnendieze krijgt in het plan een nieuwe vertakking en loopt langs de toekomstige bibliotheek. Hier komt een nieuwe opstapplaats voor de toeristische vaarroute. De Binnendieze loopt vervolgens door naar de Zuid Willemsvaart. Monumentale gebouwen in het gebied houden de herinnering aan het verleden van het Groot Ziekengasthuis levend. Deze monumenten krijgen een andere bestemming. In een latere fase zullen architecten hieraan verdere uitwerking geven. Mogelijke functies voor deze gebouwen zijn de bibliotheek, crèche, café of restaurant.

Wonen en horeca
In het plan is ruimte voor appartementen en stadswoningen. Aan de Zuid Willemsvaart verrijzen appartementen. In het zuidelijk deel krijgt het wonen vorm aan pleintjes die beschut liggen, maar met de levendigheid van de stad om de hoek. Uitgaansmogelijkheden met een intiem karakter, zoals een grand café en restaurants, dragen bij aan die levendigheid. Daarbij speelt ook de recreatie rond de nieuwe tak van de Binnendieze een rol.

Parkeren en bereikbaarheid
Een belangrijk onderdeel van het plan vormt de infrastructuur die het GZG-terrein goed bereikbaar moet maken. De Zuid Willemsvaart is nu nog de `achterkant' van de binnenstad. In het plan wordt deze zijde een nieuwe entree tot het centrum. Op het gedeelte van de Zuid Willemsvaart, tussen de Tolbrugstraat en Nieuwstraat, verdwijnt het doorgaande verkeer. De openbare ruimte is bestemd voor voetgangers en fietsers en het busstation krijgt er een plaats. Vanuit het noorden loopt een fietsroute het gebied binnen met nieuwe fietsbruggen over de Zuid Willemsvaart en de Aa. Verder komt er een grote ondergrondse parkeergarage voor de auto.

Informatie en vragenlijst
In de Stad in de Etalage (Guardianenhof 26) is een expositie over het Masterplan ingericht. Daar is onder meer de maquette te zien en is de brochure "Buitenkans voor de Binnenstad" verkrijgbaar. De openingstijden zijn op woensdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-16.00 uur. Belangstellenden kunnen in de Stad in de Etalage ook hun mening geven over het plan. Dat kan door het invullen van een vragenformulier die bij de brochure is gevoegd. Dit vragenformulier staat ook op de website van de gemeente: www.s-hertogenbosch.nl. De reacties worden meegenomen in een voorstel aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de gemeenteraad kort na de zomer een besluit neemt over het Masterplan.