GREENPEACE LUIDT DE OERBOSSENNOODKLOK IN UTRECHT

Reizende bossenbios toont schoonheid en vernietiging van oerbos

22 februari 2006

Nederland -- Greenpeace start deze zaterdag in Utrecht met een reizende bossenbioscoop om voorbijgangers beelden te tonen van prachtige, maar ernstig bedreigde oerbossen. In een zes meter lange keet, die van stroom wordt voorzien door zonnepanelen, zijn veertien bioscoopstoelen geplaatst en draaien doorlopend twee films van 15 minuten. Vijf vrijwilligers van de milieuorganisatie verstrekken aanvullende informatie. Greenpeace roept bezoekers op, hun bezorgdheid te uiten in een boodschap aan minister Veerman, verantwoordelijk bewindsman voor internationaal natuurbeheer. Na Utrecht tourt de bossenbios de komende maanden door Nederland.

Greenpeace maakt zich grote zorgen om het behoud van het laatste intacte oerbos van Zuidoost Azië, het Paradise Forest in Papua Nieuw Guinea en de Amazone. Beide bossen staan onder grote druk van illegale houtkap, daarnaast wordt de Amazone bedreigd door de aanleg van soja-akkers. Nederland is medeverantwoordelijk voor de vernietinging van deze bossen als Europa's grootste importeur van soja en grootverbruiker van illegaal gekapt tropisch hout. De film in de reizende bioscoop vertelt meer over de waarde van deze bossen, de bedreigingen en de betrokkenheid van Nederland.

Wereldwijd is nog maar 20 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid oerbos over. Tenzij de wereld in staat is deze bossen te beschermen, zullen de komende decennia veel van de resterende bossen verloren gaan. Deze eeuwenoude bosgebieden zijn van groot belang voor talloze planten- en diersoorten. In het Paradise Forest zijn onlangs tal van bijzondere diersoorten ontdekt, zoals een boomkangaroe waarvan al was aangenomen dat het uitgestorven was. Ook de paradijsvogel is afhankelijk van deze bossen. Het uitgestrekte tropische Amazonewoud herbergt bijzondere soorten als de jaguar, maar is ook van groot belang voor de regulering van het klimaat. "Deze gebieden zijn ontzettend waardevol, toch worden ze in een razend tempo vernietigd", zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen van Greenpeace. "Daarom moeten we nu actie ondernemen."

Landbouwminister Veerman is de komende maanden betrokken bij cruciale politieke beslissingen over het behoud van de bossen. Tijdens de Internationale Biodiversiteitstop vanaf 20 maart en de Europese Landbouwraad in mei besluiten bewindvoerders over het aan banden leggen van illegale houtstromen en het beschermen van bosgebieden. Greenpeace wil dat minister Veerman op deze bijeenkomsten de hoogste prioriteit geeft aan het behoud van de bossen.

De bossenbioscooptour is van 10:00 tot 17:00 op het Neude in Utrecht.

Contact informatie


---

Voor meer informatie of beeldmateriaal: Laura Westendorp, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06-25031013 Hilde Stroot, campagneleider bossen Greenpeace Nederland: 06-25031007